Jobbar vidare. Journalisten Göran Åhrén fyller 65 men fortsätter jobba. ”Jag ska arbeta vidare med landsbygdsfrågor som är det jag brinner för,” säger han.
Jobbar vidare. Journalisten Göran Åhrén fyller 65 men fortsätter jobba. ”Jag ska arbeta vidare med landsbygdsfrågor som är det jag brinner för,” säger han. Bild: Håkan Sannebro

Journalisten som har trycksvärtan i blodet

Från utsänd reporter för Svenska Dagbladet i Indien till månskensbonde på Herrestadsfjället. Den resan har Göran Åhrén gjort. Han mer eller mindre föddes in i journalistiken och blev med tiden en mångsysslare i press, tv och på webben.

ANNONS
|

Ett blodprov från Göran Åhrén visar nog några promille trycksvärta. Pappa Lars Åhrén var på sin tid en känd journalist på GT. Göran blev som tonåring vaktmästare i GHT-huset på Postgatan i Göteborg.

– Där fick jag springa med manus och korrekturavdrag mellan sätteri och redaktion och köpte öl och revbensspjäll åt nattredaktionen, säger Göran, som är uppväxt i Göteborg med rötter i Uddevalla.

Farfar Birger Åhrén var stadsläkare och bodde en tid på Kärranäs.

Nu är Göran kommunikatör hos LRF Västsverige.

– Jag bevakar i huvudsak äganderättsfrågor och skriver artiklar, i viss mån opinionsbildande, men efter journalistiska principer.

ANNONS

Han jobbar vidare efter fyllda 65.

– Jag kommer förmodligen att jobba vidare på ett eller annat sätt med landsbygdsfrågor som rör exempelvis småskalig vattenkraft och enskilda avlopp. Jag var med och bildade och tillhör styrelsen för Stödföreningen för småskalig vattenkraft, en lobbyorganisation som skrivit ett remissvar till regeringen, säger Göran.

Efter studenten och lumpen på plutonchefskompaniet på I 17 tog han en examen i historia vid universitetet i Göteborg.

– Meningen var att jag skulle bli lärare i historia men så kom jag in på journalisthögskolan och valde den banan i stället.

Det blev jobb direkt på Bohusläningen under 1980-talet. Där var han under fyra år journalistklubbens ordförande.

– Vi hade en del tuffa förhandlingar men jag tycker vi klarade de konflikter som dök upp.

Från Bohusläningen gick han till ett vikariat på Dagens Nyheter.

– Där trivdes jag väldigt bra och det var kanske den bästa tiden i mitt journalistliv. Jag åkte omkring både i Sverige och utomlands. Det fanns hur stora resurser som helst, säger Göran och nämner reportageresor till Polen och Bulgarien.

Som frilans åkte han 1991 till Indien och följde Rajiv Gandhi, son till Indira Gandhi, på hans valturné.

– Rajiv hade varit premiärminister och kampanjade för att återta den posten. Ett par veckor efter min hemkomst till Sverige dödades han i ett attentat av en kvinnlig självmordsbombare, berättar Göran.

ANNONS

Han hann arbeta på både SVT och TV Fyrstad innan han startade den egna webbtidningen Västsidan med som mest fyra anställda. Han var också reporter Land Lantbruk och på flera andra tidningar.

Göran är äventyrligt lagd, har bestigit såväl Kebnekaise som Glittertind och Galdhøpiggen. Tågluffning och motorcykelåkning på Europa har också stått på programmet liksom jobb på kibbutz i Israel och vildmarksliv i kanot i Kanada.

Han fasta punkt i tillvaron är skogsgården Trollgil som han köpte för 20 år sedan. Där utövar han bland annat sitt jaktintresse.

– Jag har inga djur på gården längre men hugger lite i skogen och odlar vall på åkrarna. Trots torkan i somras blev det faktiskt en bra höskörd i år, säger Göran Åhrén.

Göran Åhrén

Fyller: 65 år den 17 oktober.

Gör: Journalist, kommunikatör.

Bostad: Gården Trollgil.

Familj: Sonen Gabriel, 27 år.

Intressen: Historia, ishockey, kajakpaddling, landsbygden.

Favoriträtt: Katalansk lammbog och ett gott spanskt vin.

God egenskap: Lättengagerad.

Sämre egenskap: Envis, men klokare med åren.

Dold talang: Duktig på matlagning.

Drömmer om: Att flytta till varmare breddgrader och odla apelsiner men i så fall måste det finnas en ishall i närheten.

Kör: Subaru Forester.

Facebook: 164 vänner.

ANNONS