”För att ingen ska riskera att hamna i en dålig ekonomisk situation vill vi hjälpa till att utbilda människor inom privatekonomi”, säger Marcus Sätherström på Sambla.
”För att ingen ska riskera att hamna i en dålig ekonomisk situation vill vi hjälpa till att utbilda människor inom privatekonomi”, säger Marcus Sätherström på Sambla.

Konsumtionslånen ökar – expertens tips när du ska låna

Konsumtionslånen har fortsatt att öka i Sverige även under pandemiåret. Här är de viktigaste råden du bör ha med dig när du ska låna pengar.
– Med rätt kunskap i ryggsäcken kan man få bättre villkor och spara mycket pengar, säger Marcus Sätherström, expert inom privatekonomi hos låneförmedlaren Sambla.

Sambla
|

Sambla har hjälpt över 390 000 kunder i hela Norden med nya privatlån. När du använder Sambla skickas din låneansökan till flera banker direkt – med endast en kreditupplysning – vilket garanterar dig så låg ränta som möjligt.

Och faktum är att konsumtionslånen – alltså alla lån som inte är bolån – fortsätter att öka i Sverige. Siffror från SCB visar att konsumtionslånen ökat från cirka 181 till 260 miljarder kronor de senaste fem åren. Även under pandemin förra året fortsatte lånen öka, med en månatlig tillväxt på mellan fyra och åtta procent jämfört med 2019.

Här delar Samblas Marcus Sätherström med sig av de viktigaste tipsen för låntagare.

– För att ingen ska riskera att hamna i en dålig ekonomisk situation vill vi hjälpa till att utbilda människor inom privatekonomi, säger han.

1. Jämför ordentligt

Precis som man gör med det mesta annat bör du jämföra din erbjudanden för att få det som passar dig bäst. Samblas jämförelsetjänst hjälper dig att hitta ett lån som fungerar för dig.

– Budgetera och ta reda på vad som är en vettig återbetalningstid och månadskostnad för dig. Man bör se till att ha pengar över varje månad och bara extraamortera om budgeten tillåter det, säger Marcus Sätherström.

2. Samla flera lån

Ett viktigt tips för personer med flera mindre lån är att ta hjälp av Sambla för att samla lånen och få en lägre månadsränta.

– Genom oss kan du söka om ett hopbakslån, det vill säga att du tar ett större lån för att betala av alla mindre lån – och på så sätt får en lägre sammanlagd ränta. Via Sambla får du snabbt svar på vilken bank som erbjuder dig lägst ränta för att samla lånen, säger Marcus Sätherström.

Marcus berättar att detta hjälper många att spara pengar och att man via Sambla kan låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet.

3. Ha koll på din kreditvärdighet

En låg kreditvärdighet gör det svårare för dig som privatperson att få ett bra lån. Många kreditupplysningar och hög skuldsättning är vanliga anledningar till en låg kreditvärdighet.

– Kreditupplysningar ligger kvar i tolv månader. Har man många bör man kolla upp när de försvinner och sedan söka om ett lån. Att ta många smålån försvårar också möjligheterna till hopbakslån, säger Marcus Sätherström och fortsätter:

– Fördelen med att använda Sambla är att bara en kreditupplysning tas trots att du söker lån hos många banker samtidigt. Stabiliserar man också sin skuldsättning kan det gå snabbt att höja sin kreditvärdighet.

4. Jämför igen

Enligt Marcus Sätherström är det många som inte tänker på att se över sina lånevillkor regelbundet. Detta är något man kan spara mycket pengar på.

– Ska jag ge ett tips så är det detta: se över dina villkor årligen. Har din kreditvärdighet förbättrats? Du kanske har fått bättre inkomst eller minskat dina skulder och utgifter? Då har du stor chans att få nya, bättre villkor. Använd en låneförmedlare för att jämföra dina erbjudanden och få ner räntan!