Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Koppla ner och koppla av på semestern

”Du nalkas ljuva sommar, då gräs och gröda gror” är ord som för många med mig förknippas med ledighet, sommar och semester.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många av Unionens medlemmar har svårt att släppa arbetet i vanliga fall och är ständigt tillgängliga och tenderar därför att vara det även under semestern. Så här veckorna innan semestern finns även en risk att övertidsuttaget blir ännu större då man vill hinna klart innan den efterlängtade ledigheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att tjänstemän i Västra Götaland varje vecka arbetar 5,8 timmar övertid – i genomsnitt! Detta gör mig bekymrad och ger mig anledning att repetera det jag sagt och skrivit tidigare: En hög arbetsbelastning kan fungera i perioder, men när övertiden sätts i system kommer också sjukskrivningarna som ett brev på posten. Övertid ska användas för att möta tillfälliga arbetstoppar och inte som ett sätt att hantera slimmade organisationer med för låg bemanning där färre personer förväntas göra mer.

Många tjänstemän har dessutom möjlighet till ett flexibelt arbetstidsuttag och möjlighet att själv kunna hantera balansen mellan arbete och fritid. Cirka 70 procent av Unionens medlemmar som har denna möjlighet klarar det galant.

Men det finns några som inte hanterar det lika bra. Vissa reflekterar exempelvis inte längre över att läsa och svara på jobbmail vid frukostbordet en söndagsmorgon. Då är det enkelt att dra slutsatsen att problemet kommer att bestå även inför och över semestern.

Min uppmaning är att ta vara på dig och din rätt till sommarsemester. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester och rätt att vara ostörd under denna tid. Det finns ingen som kan tvinga dig att vara tillgänglig.

En del oroar sig över att kunder och kollegor ska komma i kläm då det inte finns någon annan som utför dina arbetsuppgifter när du är borta. Det är din arbetsgivares ansvar, inte ditt. Du har rätt till din semester.

Mitt råd är att koppla ner jobbets teknikprylar för att kunna koppla av. Stäng av jobbmobilen och lägg in ett frånvaromeddelande på e-posten.

Ha nu en riktigt skön semester, så kommer vi tillbaka fulla av energi och kraft som skapar förutsättningar för att fortsätta stärka Sveriges arbetsmarknad.

Anna-Karin Moberg

Regionchef Unionen Skaraborg/Väst