Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göran och Birgitta Lundin med familj har fått 2015 års Turistpris. En fjäder i hatten, jättekul, säger de. Priset ska nu få en hedersplats på Bella Gästis.

Krögarfamilj får Turistpriset 2015

Familjen Lundin som driver Bella Gästis har fått 2015 års Turistpris. – En värdig representant för näringslivet, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson.

Lundins kom till Sotenäs på 70-talet. Göran, som driver företaget nu tillsammans med fru Birgitta, var 17 år då.

– På sommaren gick det an men när det blev höst och mörkt saknade man Göteborg. Mina kompisar visste inte var Hunnebostrand låg - det fanns inte på kartan. Görans föräldrar jobbade inom chark- och restaurangbranschen men fick plötsligt för sig att de skulle flytta ut på kusten och starta en rörelse. Att det blev Hunnebostrand var bara en slump.

– Vi hade ingen anknytning alls. Hade inte bott här på sommaren eller så.

Först fick man ett erbjudande om att köpa i Bovallstrand men så kom mäklaren upp med hotellet Gästis i Hunnebostrand och familjen nappade. Nu har Sven och Märtha gått ur tiden men verksamheten rullar vidare. Som mest hade man sex ställen i Hunnebostrand, Nu är det Bella Gästis och Kanten kök & bar som gäller. Bella Gästis har öppet året runt - alla dagar utan julafton

– Det är viktigt att det går in i folks medvetande att det finns något som är öppet, säger Göran och pekar på alla deltidsboende som kanske åker upp en eftermiddag och inte vill börja laga mat de första de gör.

Lunchen är en viktig del medan julborden helt har tagits bort. – Det är alldeles för mycket jobb och mat som måste kastas, förklarar Göran. Istället har vi satsat på skaldjursplatå, ett slags havets julbord, som serveras vid bordet. Birgitta kom in i bilden 1974. Nu har de snart varit gifta i 40 år och jobbat ihop nästan lika länge. – Vi kompletterar nog varandra, säger Birgitta. Det enda problemet är kanske att det inte finns en riktig gräns mellan jobb och fritid. Under årens lopp har det kommit och gått olika trender men familjen Lundin har hållit fast vid sitt koncept - vällagat och bra råvaror - gärna närproducerat. Sommartid har man 80 anställda - undervinterhalvåret 15.

Sönerna Joacim och Alexander med familjer har vuxit in i verksamheten. Och de tre barnbarnen My, Lea och Klara håller på att inskolas.