Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

KRIS i Trestads midsommarfirande på Landbadet utanför Uddevalla lockade 16 medlemmar.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

KRIS firade på Landbadet

Ett helnyktert och heltrevligt midsommaralternativ. Det ordnade medlemmarna i KRIS på Landbadets gröna gräsmatta på midsommarafton.

KRIS står för Kriminellas Revansch I Samhället och har funnits i Trestad sedan knappt ett år tillbaka. På midsommarafton träffades drygt femton av föreningens omkring 100 medlemmar på Landbadet i Uddevalla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Midsommar är ofta detsamma som alkohol och fylla. Men för oss är det ett nyktert alternativ som gäller. Och för att stötta varandra bestämde vi oss för att ordna den här träffen, sade 26-åriga Jenny Dahlbom.

Efter en sillsmörgås åkte grillspetten och gitarren fram och när maten var avklarad skulle det bli både fotboll och volleyboll.

– Med KRIS hjälp håller jag mig drogfri. Vi träffas nästan dagligen i vår lokal på Östergatan och gemenskapen i föreningen är otrolig, säger Jenny.

Men KRIS sysslar även med utåtriktad verksamhet. Genom ett avtal med Västtrafik åker de med på stadsbussar i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Syftet är att fungera som lugnande element och på det viset förebygga fylla och bråk.

– Ikväll klockan sju går jag på mitt skift. Sedan åker jag med tills den sista bussen slutar gå vid kvart över tre. Visst blir man trött. Men det känns som man gör nytta och jag tycker faktiskt det är riktigt kul, säger Jenny.

Hasse Göransson har kommit till Landbadet från Tjörn. Enligt honom är en av KRIS viktigaste uppgifter att finnas till hands för personer som just avtjänat ett fängelsestraff och lämnat anstalten.

– Har man inte någonstans att ta vägen är risken stor att man går direkt tillbaka till det gäng man tillhörde innan man åkte in. Då väntar snart droger och nya brott, sade han.

Till KRIS uppdrag hör även att möta åka ut till skolor och föreläsa. Den vanligaste frågan är då, "vad är det värsta du har gjort?". Föreningsordförande Mikael Henriksson tror inte att svaret är riktigt vad ungdomarna väntar sig.För det är inte några snillrika bankrån som toppar listan.

– Nej, det värsta vi har gjort är att vi svikit dem som bryr sig om oss. Det är gemensamt för oss alla, sade han.