Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Polisen i Västra Götaland kritiseras av bland annat tävlingsskyttar för långa handläggningstider. Får de inte förlängd vapenlicens i rätt tid kan de till exempel inte delta i tävlingar.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kritik mot långa väntetider för vapenlicens

Polisens långa handläggningstider för vapenlicens tvingar tävlingsskyttarna att lägga vapnen i säkerhetsskåpet. Formellt gör de sig skyldiga till olaga vapeninnehav, även om de inte blir anmälda.

Uddevalla. Väntetiden hos polismyndigheten i Västra Götaland för att få en förnyad så kallad femårslicens för enhandsvapen är cirka fem månader. Även för jaktvapen tar det lång tid att få förnyad vapenlicens.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Under tiden får inte vapenägaren använda vapnet. Finns det ingen licens ska vapenägaren enligt reglerna lämna in vapnet till polisen, men i Västra Götaland tar inte polisen emot vapnen. Formellt ska också polisen anmäla en vapenägare utan licens för olaga vapeninnehav.

– För skyttarna är det här en väldigt obehaglig situation. Det är ju inte vi som gör fel när vi ansöker om licens i god tid. Detta innebär att vi under långa perioder inte kan tävla, säger Ragnar Nielsen, ordförande i Södra Dals Pistolskytteförening.

Enhetschef Eva Strömblad vid polisrättsenheten i Västra Götaland håller med om att vapenägarna hamnat i kläm.

– Idag är det ingen som anmäls för olaga vapeninnehav eftersom vi väntar på ett PM med nya rutiner hur vi ska agera i sådana här fall, säger Eva Strömblad.

Polismyndigheten i Skåne, som också har långa handläggningstider, har löst problemet genom att vapenägaren får en tillfällig ettårig förvaringslicens. Men i Norrbotten kräver polisen att vapnen lämnas in för skrotning så snart licensen går ut, enligt Sveriges Vapenägares förbund.

Enligt Eva Strömblad beror de långa väntetiderna på bland annat omorganisationer och brist på handläggare. Nu har nya handläggare rekryterats, vilket ska minska väntetiderna.

– Men tyvärr kan det tillfälligt bli längre handläggningstider eftersom vi nu ska lägga över hanteringen i ett digitalt system och personalen ska utbildas under tre veckor, säger Eva Strömblad.

Ragnar Nielsen var i augusti med på ett möte mellan flera skytteföreningar och polismyndigheten där problemen med handläggningstiderna togs upp.

– Då kritiserade vi även att polisen i Västra Götaland skärpt kraven på licens för enhandsvapen. Det räcker inte längre med att visa att man är aktiv i en skytteförening. Det har lett till en mängd överklagningar som också förlänger handläggningstiderna, säger Ragnar Nielsen.

I vapenlagsutredningen föreslås att regeringen inför en automatisk förlängning av vapenlicenser under handläggningstiden, men regeringen har ännu tagit något beslut.

Enligt stabschef Hans-Olof Sandén ska polisen i Västra Götaland inom en månad ha utformat nya rutiner för vapenlicenserna.