Många älskar Woody Allens filmer men har desto svårare att förhålla sig till anklagelserna om hans påstådda övergrepp på sin styvdotter. Själv jobbar han på som vanligt. Här är gänget från hans förra film "Cafe society". Arkivbild.
Många älskar Woody Allens filmer men har desto svårare att förhålla sig till anklagelserna om hans påstådda övergrepp på sin styvdotter. Själv jobbar han på som vanligt. Här är gänget från hans förra film "Cafe society". Arkivbild.

Anklagade män raderas från populärkulturen

När kända kulturmän anklagas för sexbrott i metoo-rörelsens svallvågor raderas både de och deras verk ur den populärkulturella historien. Gäller inte längre den gamla sanningen att skilja på konstnären och konstverket?

ANNONS
|

Att konst inte måste eller ens bör vara moraliskt korrekt är nog de flesta ganska eniga om. Men hur höga krav på moralisk oantastlighet kan man ställa på dess utövare? Och hur ska vi förhålla oss till dem som blir påkomna med sexuella övergrepp? I svallvågorna av metoo-revolutionen har exempelvis filmproducenten Harvey Weinstein, skådespelaren Kevin Spacey och tv-snickaren Martin Timell snabbt plockats bort från tv-tablåer, filmer och eftertexter. Innebär det att den traditionella tanken om att skilja på konstverk och konstnär kanske är passé?

I en krönika i The Guardian propagerar den brittiske komikern och författaren Jack Bernhardt för att det inte finns någon skillnad mellan verk och person, i alla fall inte i fallet med komikern Louis CK, som avslöjats med att ha begått sexuella övergrepp mot kvinnor.

ANNONS

"Komiker/skådespelare som Louis CK spelar inte en rollfigur, bara en överdriven version av sig själva. De skådespelar inte, de berättar skämt som visar deras syn på världen. Konsten och konstnären kan inte separeras – den finns bara genom Louis CK:s egna livserfarenheter. Och det är därför det är svårt för hans fans att förkasta honom. De kan inte säga att de älskar skämten men hatar mannen bakom dem eftersom skämten är mannen."

"Inte mycket kvar"

Ida Hallgren, filosofisk praktiker och doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, tycker att det finns anledning att nyansera diskussionen som nu har uppstått.

- Jag menar såklart inte att förövare ska ursäktas. Men ska man till exempel bara läsa filosofer som inte är sexister, då blir det inte mycket kvar i bokhyllan. Vi fungerar också lite svartvitt och har svårt att se att folk kan göra bra saker och samtidigt vara riktiga as.

- Absolut. Om ett konstverk får en helt annan betydelse efter att man får en annan syn på konstnären, till exempel om konsten i fråga har med sexualitet att göra, då ändras ju förutsättningarna. Det är klart att man kan ställa sig frågan "vill jag ens se det här?".

ANNONS

Både den amerikanska och den svenska filmdistributören valde att snabbt stoppa Louis CK:s regidebut "I love you, daddy" när övergreppen blev kända.

- Det förändrar allt, vi kommer inte att släppa filmen. Världen har verkligen förändrats på bara någon månad. Stora företag fattar snabba beslut i de här frågorna. I grunden är det bra att de här historierna kommer fram nu och att det får en konsekvens, har Jakob Abrahamsson på svenska Nonstop Entertainment tidigare sagt till TT.

Spacey raderas

Att inte släppa nya, problematiska filmer är en sak. Men i fallet Kevin Spacey går filmskaparna ett steg längre och klipper bort den sexövergreppsanklagade stjärnan ur den kommande storfilmen "All the money in the world". Han ersätts med Christopher Plummer.

Ida Hallgren tycker att vi ska akta oss för skenhelighet i debatten som nu uppstått.

- Det kan vara viktigt att också våga se smutsen i sig själv, att se nyanserna. Mycket av debatten på senare tid har handlat om att hitta de där onda, "de andra", som begår övergreppen. Men det som har skett med alla upprop nu är att man lyfter det strukturella och vi ser att de här problemen finns på i stort sett alla områden.

ANNONS

Ny kanon?

En radikal lösning på hur man som kulturkonsument ska förhålla sig till alla fallna hjältar är att rikta blicken åt nya håll. Melissa Silverstein är skribent och grundare av sajten "Women and Hollywood". Hon har sedan några år aktivt valt bort att se Woody Allens nya filmer med anledning av pedofilanklagelserna mot honom (som han aldrig har erkänt eller dömts för). Hon menar i en artikel i The Guardian att det är dags att ifrågasätta dagens filmkanon, som i stort sett är skapad av vita män med auteur-status, och att skapa en ny, med filmer gjorda av kvinnor och rasifierade:

"Tiden är inne för att på nytt värdera vilka filmer som borde lyftas fram och höjas upp. De senaste veckorna har ryckt isär filmindustrin och det har ekat över världen. Anklagelserna mot Harvey Weinstein har öppnat alla spärrar", skriver Melissa Silverstein.

TT
Fakta: Konsekvenser för några anklagade män

Louis CK:

Fått sparken från: Den animerade storfilmen "Husdjurens hemliga liv" där han skulle ha gjort rösten till hunden Max (samma röst som han gjorde i ettan).

Visas inte: Filmen "I love you, daddy" går inte upp på svenska och amerikanska biografer. HBO tar bort alla komikerns tidigare projekt från sin betaltjänst.

Läggs ner: Tv-serien "The cops" som Louis CK skulle ha producerat läggs ner av TBS "tills vidare". Netflix stoppar produktionen av den andra stand-up-special man planerat att göra med Louis CK.

Brutit med: Tv-bolagen HBO, Netflix och FX Networks samt filmbolaget Universal.

Kevin Spacey:

Klipps bort: Ur Ridley Scotts kommande kidnappardrama "All the money in the world", där hans scener istället ska spelas in med ersättaren Christopher Plummer.

Får sparken: Netflix har avbrutit allt samarbete med Spacey och undersöker nu hur den sjätte, och sista, säsongen av "House of cards" möjligen ska spelas in utan sin huvudrollsinnehavare.

Dras in: Tilldelades inte den heders-Emmy, som han skulle ha fått i november.

Martin Timell:

Avslutar samarbetet: Den 23 oktober fattar TV4 beslut om att avsluta samarbetet med Timell.

Plockar bort program: TV4 tar bort samtliga program där Timell deltar ur tablån och från kanalens Playtjänst.

Stoppas: Inspelningarna av säsongens kvarvarande avsnitt av "Äntligen hemma".

Harvey Weinstein:

Sparkad: Från Weinstein Company. Bolaget förhandlar om försäljning till investmentbolaget Colony Capital.

Portad: Från Producers Guild of America.

Utesluten ur: Oscarsakademin och Bafta.

Lana Del Rey slutar spela sin hitlåt "Cola" live eftersom den är inspirerad av Harvey Weinstein.

Ben Affleck donerar intäkterna från produktioner som Weinstein ligger bakom till välgörenhet.

Nedlagt: Tv-bolaget Showtime hotar med att lägga ner Oliver Stone-produktionen "Guantanamo" om inte The Weinstein Company tas bort som producent. Oliver Stone meddelar också att han hoppar av om inte Weinstein försvinner. I skrivande stund är inget definitivt beslut offentliggjort.

Raderas: Weinsteins namn tas bort från filmerna "Ballerinan och uppfinnaren", "Wind River" och "Tulpanfeber", bland andra.

Zentropa:

Stoppas: Film i Väst bryter med Peter Aalbæk Jensen, som grundade Zentropa tillsammans med Lars von Trier. Dock kvarstår Jensen som exekutiv producent för "The house that Jack built" och "Röde Orm". "Vi kan inte bryta de avtal som redan är påskrivna", hävdar Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Får inte längre uttala sig för det danska filmbolaget Zentropas räkning. Han får heller inte delta i chefsmöten eller ha elever under sig, bekräftar Zentropas styrelse i ett pressmeddelande.

ANNONS