En spännande resa över tid

Utställningen Mormor, mamma och jag i Galleri Koch visar tre kvinnliga konstnärer med olika uttryck, men med en gemensam stark känsla för form och färg.

ANNONS
|

– Vi har pratat länge om att göra detta. Jag tänkte på att ordna en sådan här utställningen medan mormor levde, men då var jag för grön, säger utställningens Jag, silversmeden Emelie Wijk.

Mormor är Göteborgskoloristen Anne-Sofie Lindqvist. Hon var verksam i Ödsmål och har efterlämnat en mängd verk som dottern, keramikern Eva Lindqvist Wijk och dotterdottern Emelie samlat ihop och lånat in tilll utställningen.

Inlån från Gerlesborg – Mormor donerade över 100 verk till Gerlesborgsskolan. Tanken var att de skulle säljas och ge pengar till skolan, säger Emelie Wijk.

Tyvärr blev det inte så. När dottern och dotterdottern började planera utställningen, visade det sig att alla verken fanns lagrade på skolan. Några av dem finns med i Mormor, mamma och jag.

ANNONS

– Jag hoppas verkligen att Gerlesborgsskolan gör något av mammas donation, säger Eva Lindqvist Wijk.

Anne-Sofie och hennes make Bengt träffades på Valands konstskola där båda gick. Maken var keramiker och ”Keramiken i Ödsmål” blev ett begrepp som dottern Eva tagit över.

– Jag satt i verkstaden jämt och knådade små troll. Senare utbildade jag mig till förskollärare men tog tjänstledigt och gick i lära hos pappa. Han var underbar, säger Eva.

Silversmide hos farfar Emelie Wijk gjorde samma tidiga lärospån med silvret, men hos sin farfar. Mormor har varit hennes lärare i konst och form.

– Hon var otroligt rak och duktig på att ge konstruktiv kritik. När jag började på Steneby var hon med och var stolt, säger Emelie Wijk.

Utställningen är en spännande resa över tid. Här finns Mormors verk i ett urval från 60 år av hennes konstnärskap. Mammas keramik bjuder på burleska, men kärleksfulla skildringar av människokroppar. Hon gör personliga fåglar, koltrasten är favorit och trädgårdsskulpturer i form av skalbaggar.

Bruksföremål och smycken Utställningens Jag visar bruksföremål och smycken, som de inramade Spirorna som kan fyllas med vad bäraren önskar och utställningens två dyrgripar, halssmyckena som bara heter Unika smycken. Det ena är en ärtskida med ärtor av saltvattenspärlor. Det andra är inspirerat av en frökapsel som fått ett ”grenverk” av skira guldtrådar.

ANNONS

I dag lördag hålls vernissage och utställningen pågår till och med 22 december.

ANNONS