Havsbad, vandring och kultur under hemestern i Lysekil

Djupdykning i havets värld, matupplevelser, vandring i naturen och strandhäng. I år är hemester mer regel än undantag och när vi lade vårt öde i Lysekilsbornas händer fick vi uppleva västkustpärlan genom turisternas ögon.

ANNONS
|

Himlen är klarblå och vinden svalkar skönt i den stekande solen. Sommaren har återigen anlänt till Lysekil. Några morgonpigga promenerar längs med södra hamnens brygga, några andra har slagit sig ned på bänkar för att bara njuta i solen.

Vi strosar runt längs med bryggan och stannar till vid Havsbadet. De har ännu inte öppnat för dagen, men på den helt nybyggda verandan hittar vi ägaren Torbjörn Johansson.

LÄS MER:Så blir det med populära sommarklubben

– Trots att tiderna är som de där har det varit över förväntan här i sommar, säger han.

Det här året har inneburit en hel del förändringar för Havsbadet. Den populära Måndagskubben tvingades ställa in och i stället har man satsat desto mer på maten, men också på sittande after works och även sittande nattklubb. I samband med det har de byggt en ny veranda där plexiglas är placerade mellan varje bord.

ANNONS

LÄS MER:Havsbadet stuvar om – storsatsar på restaurangen när nattklubben stänger

– Det är verkligen corona-säkert, och vi har haft nästan fullbokat varje, kväll vilket känns superkul.

Så helt utan måndagsklubb blev alltså inte Lysekil den här sommaren, trots att den ter sig i ett annat uttryck än vanligt.

LÄS MER:Premiär för Thomas pianobar på Havsbadet

Torbjörn Johansson, driftägare Havsbadet i Lysekil.
Torbjörn Johansson, driftägare Havsbadet i Lysekil. Bild: Elin Gustafsson

– Vi har fått ställa om och göra det bästa av situationen, och visst känns det bra att det uppskattas, säger Torbjörn Johansson.

Vi säger hejdå till Torbjörn Johansson och Havsbadet och fortsätter vår morgonpromenad. Inte långt från Havsbadet stannar vi till vid bangolfbanan intill Havets hus. Här spelar några morgonpigga och tävlingsinriktade besökare i alla åldrar. Enligt Ella Norén som jobbar på bangolfen för första sommaren i år har de haft många besökare under säsongen.

– Det är väldigt många som kommer hit. Under en dag har vi runt 200-300 gäster, säger hon.

Det som skiljer sig från tidigare år är att personalen nu tvättar både golfklubbor och bollar efter varje golfmatch.

– Det tar lite längre tid så klart, men vi vill att det ska vara säkert för alla som kommer hit i och med corona.

Var och en av de 18 banorna är smyckade med skulpturer föreställande något från havet. Så som havstulpaner, snäckor och sjöborrar.

Ella Norén  jobbar på bangolfen intill Havets hus i Lysekil.
Ella Norén jobbar på bangolfen intill Havets hus i Lysekil. Bild: Elin Gustafsson

– Det här är den absolut svåraste banan, säger Ella Norén och pekar på en av banorna i mitten.

ANNONS

Vid första anblick ser den inte så svår ut, men skenet bedrar.

– Jag har inte klarat den än, och då spelar jag ändå ganska mycket, tillägger hon.

Just nu är det ganska lugnt med besökare på bangolfen, och vill man slippa undan den allra mesta rushen ska man också besöka golfbanan innan klockan 12 på dagen eller senare på kvällen.

– Givetvis är det jättekul att så många kommer hit, säger Ella.

Intill golfbanan ligger Havets hus. Här inne kan man som besökare strosa runt bland närmre 30 akvarier fyllda med allt från sjöstjärnor, krabbor, hajar, rockor och havsålar. Detta är kanske en av Lysekils mest populära turistattraktioner och under den här onsdagsförmiddagen har det till och med bildats kö utanför entrén, en corona-säkrad sådan.

Några som strax ska få kliva in i havets värld är familjen Billinger. Det är mamma Pernilla tillsammans med sina barn Tor, Isa och Tea samt Teas man Alexander Odemark, deras dotter Freia och så morfar Dag Lundman.

Några av de som besökte Havets hus i Lysekil under onsdagen var Pernilla Billinger, Tor Billinger, Isa Billinger, Tea Billinger, Alexander Odemark, dottern Freia och  Dag Lundman.
Några av de som besökte Havets hus i Lysekil under onsdagen var Pernilla Billinger, Tor Billinger, Isa Billinger, Tea Billinger, Alexander Odemark, dottern Freia och Dag Lundman. Bild: Elin Gustafsson

– Vi har nog inte varit här på kanske, femton år, säger Pernilla Billinger.

Dottern Tea som i dag är vuxen och har egna barn var då fem år.

– Jag minns inte så mycket från den gången mer än att det var häftiga fiskar och att vi fick klappa en rocka, säger Tea.

ANNONS

– Men det ska verkligen bli jätteroligt att besöka igen, tillägger Isa.

Alla djur och växter som går att se i Havets hus akvarier lever också i det salta Västerhavet precis utanför. Det är över 100 olika arter. Vanligtvis kan man välja att gå en guidad tur, men på grund av coronaviruset får man nu spana in havslivet på egen hand med en digital guide.

Havets hus i Lysekil.
Havets hus i Lysekil.

Efter en stund vandrar vi vidare från Havets hus till Pinneviksbadet och ut mot Stångehuvuds naturreservat. Vi skådar de släta klipporna som sticker upp ur havet. På nästan varje kulle ligger semestersolare och Samson Yemanes referens till "lilla Spanien" gör sig minst sagt påmind (se enkät på sidan 28).

Turistgatan som leder mot Stångehuvud är även en plats där besökarna finner kreativitet till att hitta på egna aktiviteter. Vissa fiskar krabbor, en del spelar boule och några andra är i full gång med morgonyogan.

LÄS MER:Lysekils mesta turistguide lägger av

Vi promenerar ytterligare en bit som leder till naturreservatet Stångehuvud. Under andra halvan av 1800-talet var Stångehuvud en eftertraktad plats för stenbrytning och jakten på bohusgraniten fick Stångehuvuds kanter att krackelera. Detta var något som oroade kulturpersonligheten Calla Curman. Hon var gift med Carl Curman som var badläkare, professor och grundare av Lysekil som badort. I början på 1900-talet köpte Calla Curman upp stora delar av granitlandskapet och skänkte det senare som naturreservat till Kungliga Vetenskapsakademin.

ANNONS

LÄS MER:Ta tåg och cykel till Bohusläns pärlor

Amanda Ekström, Louise Freby och Camilla Alminer från Stockholm promenerar i naturreservatet Stångehuvud.
Amanda Ekström, Louise Freby och Camilla Alminer från Stockholm promenerar i naturreservatet Stångehuvud. Bild: Elin Gustafsson

Längst västerut i Stångehuvud hittar vi klippornas hjärta, "Fyren" – ett vitt litet fryshus som stått där sedan 1890 och som under åren lockat både ortsbor och turister till platsen. Det är många som vandrar längs med leden och några av dem är vännerna Amanda Ekström, Louise Freby och Camilla Alminer från Stockholm.

– Jag var här för kanske 15 år sedan och nu hyr vi en stuga här en vecka tillsammans vilket är superhärligt, säger Amanda Ekström.…

– Det är verkligen jättefint här, men det blåser mycket i dag, tillägger Louise Freby.

Trots att solen ligger på är det svalt här uppe på klipporna. Inte så konstigt eftersom vi har utsikt över öppet hav. Här uppifrån kan man se ända bort till Smögen.

Det börjar snart bli tid för lunch och vi bestämmer oss för att gå tillbaka mot Lysekils södra hamn igen. Men innan vi tar något att äta smiter vi in på Lysekils konsthall. Här pågår nämligen en utställning av konstnären Ardy Strüver som i år firar 60 år som konstnär.

Utställning av konstnären Ardy Strüver som i år firar 60 år.
Utställning av konstnären Ardy Strüver som i år firar 60 år. Bild: Elin Gustafsson

– Det har varit lite upp och ner här i sommar, men just den här utställningen har lockat väldigt mycket folk, säger Damir Gutiae från Lysekils konstförening som dagen till ära också är på plats.

ANNONS

Under våren fick Lysekils konstförening ställa in en del utställningar, men under sommaren och hösten har de återigen ett fullt utställningsschema.

– Det är såklart jättekul att vi är igång igen, tillägger han.

Utställningen med Ardy Strüver pågår fram till den 2 augusti och efter det hålls en utställning av konstnären Mats Lindh.

När vi har betraktat Strüvers verk en stund tar vi oss en liten bit bort till Janne Bark och Musselbaren. Han öppnade restaurangen här i Lysekil strax innan midsommar i år. Det är också tredje Musselbaren i ordningen som han öppnar i Bohuslän.

– Grundidén var att erbjuda besökare en tur på musselexpedition där man skulle kunna skörda sina egen middag ombord på båten, berättar Janne Bark.

LÄS MER:Populära sjökrogen expanderar – här öppnar den

Den första Musselbaren öppnade han i Ljungskile och efter några år bestämde han sig för att öppna en Musselbar även på Smögen.

– Gästerna började snabbt jämföra restaurangerna med varandra och jag insåg att man antingen får ha ett eller tre ställen. Då bestämde jag mig för att öppna en musselbar i Lysekil.…

Under midsommar i år rivstartade verksamheten på gamla terrassen vid Hotel Lysekil. Här är köket placerat på verandan och gästerna kan helt enkelt ta del av när maten tillagas.

ANNONS

– Det har verkligen uppskattats och jag tror att den här delen av stan behövde något nytt, säger Janne Bark.

Under sommaren anordnar de även after beach-kvällar med sittande gäster och trubadur.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda det i dessa tider.

ANNONS