Sven Jansson är ordförande för Musikens Hus förening. Han säger att han är orolig för framtiden.
Sven Jansson är ordförande för Musikens Hus förening. Han säger att han är orolig för framtiden. Bild: Anders Ylander

Musikens hus kan tvingas lägga ner

Vad ska det kosta för kulturlivet att hyra lokaler av kommunen? I åratal har frågan studsat fram och tillbaka i politiken. Nu är ett svar nära, men förslaget på bordet innebär att Musikens hus hyra mer än fördubblas.
– Vi måste få ett tryggt svar nu så att det inte känns kört. För det orkar jag inte tänka på, säger Sven Jansson, kulturhusets ordförande.

ANNONS
|

Det var 1992 som Sven Jansson och hans vänner tog över Musikens hus från stadsdelen Majorna. Under 80-talet hade kommunen sett möjligheten att förvandla det gamla läroverket till en plats för musik. Därför byggdes scen och replokaler.

Sedan 90-talet har gänget, till kommunens stora glädje, fortsatt att utveckla platsen. I gengäld har hyran varit låg. Men det innebär inte att det har varit en dans på rosor menar Sven Jansson.

– Det är en kamp för att få det att gå ihop. Man blir inte direkt rik på det här, säger han.

Ett lapptäcke av lösningar

Musikens hus historia är inte unik. I dag finns det en stor lokalbrist i Göteborg, men under 90-talet hade kommunen en hel del tomma lokaler.

ANNONS

Frank Lund, som är planeringsledare på stadsledningskontoret, förklarar att kommunen ofta hyrde ut billigt till föreningar och aktörer i utbyte mot att de underhöll lokalen.

Löften och avtal kunde se ut på en mängd olika sätt och snart hade ett lapptäcke av lösningar spridit sig över Göteborg.

Det hela märks i dag i lokalernas hyresnivåer, där vissa betalar tusentals kronor per kvadratmeter och år. Andra bara en eller ett par hundralappar.

Frågan ställdes på sin spets för några år sedan när det kommunala fastighetsbolaget Higab började införa marknadshyror. Då blev det ramaskri, inte minst bland kulturlivet.

Politikerna drog i handbromsen

I juni 2017 kunde GP exempelvis berätta om konstnärerna Anna och Margareta Rabe, som flyttade från sin ateljé i Sockerbruket efter 30 år.

De hade fått besked från Higab att hyran skulle fördubblas. Men hade de bara väntat ett litet tag skulle de ha sett hur politikerna drog i handbromsen.

För Higab fick i uppdrag att avstå alla större justeringar gällande kultur- och föreningsliv i väntan på att en ny modell fanns på plats.

Sedan dess har det dragit ut på tiden. Frank Lund som ansvarar för att få fram den nya modellen förklarar att det har varit långt ifrån enkelt.

ANNONS

– När vi började reda i det såg vi att det var jättekomplicerat. Det finns så många gamla löften och aktörer. Då föddes idén om en förmedlingsenhet.

Vill samla alla lokaler på ett ställe

Utredarna insåg att de måste samla alla lokaler på ett och samma ställe. Förslaget blev därför att göra om alla kontrakt så att Higab står som ägare och en nybildad förmedlingsenhet agerar mellanhyresvärd.

På det sättet skulle kommunen få en ordentlig överblick, men också större kontroll över vilka som hyr.

– Juridiskt sett är många föreningar helt fast. Men har de andrahandskontrakt har vi möjlighet att säga upp dem med kortare varsel och ställa lite krav på föreningslivet.

I dag finns föreningar som får stöd till att hyra lokaler som de bara använder var fjortonde dag. Det ska den nya modellen motverka, då vissa föreningar och aktörer kommer att behöva dela lokal, andra kommer att behöva flytta.

Hur funkar det rent juridiskt?

– De får ett erbjudande. Vill föreningen sitta kvar med det gamla kontraktet får de det. Vi kan inte tvinga bort någon. Men risken är då att Higab höjer hyran rejält. Är du med i modellen är du tryggad en lägre hyra, säger Frank Lund.

Samma hyra i hela Göteborg

Förmedlingsenheten infördes redan 2018 under idrotts- och föreningsförvaltningen. Den som söker en ateljé, replokal, ishall eller plats för möten ska vända sig dit.

ANNONS

Men den övergripande modellen skickades tillbaka av politikerna i kommunstyrelsen. De ville ha svar på flera frågor innan de fattade beslut, inte minst om påverkan på de föreningar som skulle få hyresökningar.

Förslaget innebär nämligen att alla ska betala samma pris – 550 kronor per kvadratmeter och år, oberoende om det gäller en biograf i Linné eller en motorförening i Backa.

När 153 av Higabs lokaler undersöktes framgick det att 124 hyresgäster skulle få sänkta kostnader. 29 skulle få höjda.

En verksamhet som tycks få rejält mindre kostnader med förslaget är Hagabion, som drivs av Folkets Bio. I dag hyr de av fastighetskontoret för 2 150 kronor per kvadratmeter.

Men Karl Henrik Sax, kassör på Hagabion, har svårt att jubla över förslaget. Han tror att summan de får i hyresminskning också kommer att försvinna från kulturstödet.

– Jag tror inte att vi kommer att få några sänkta kostnader. Absolut inte. På sin höjd blir det ett nollsummespel, säger han.

Sven Jansson berättar att hela Musikens hus verksamhet hotas, inte minst de musiker som använder lokalen för att repa.
Sven Jansson berättar att hela Musikens hus verksamhet hotas, inte minst de musiker som använder lokalen för att repa. Bild: Anders Ylander

Oro från Musikens hus

I andra änden av spektrumet finns Musikens hus, vars hyra skulle mer än fördubblas om förslaget blev verklighet.

De skulle förstås kunna få ökat kulturstöd, men Sven Jansson säger att han har svårt att känna sig trygg innan han vet vad som kommer att hända.

ANNONS

– Vi har redan problem i dag att få till någon slags vettig ekonomi. Det vi hoppas kunna få till är någon form av långsam stegring av hyran. Sen får vi börja prata igen med stadsledningskontoret om det finns några hjälpmedel att ta till.

Sven Jansson berättar att hela Musikens hus verksamhet hotas, inte minst de musiker som använder lokalen för att repa.

Finns det risk att band och artister inte kommer ha råd att vara kvar?

– Det finns definitivt en sådan risk. Kanske framförallt de som är professionella frilansmusiker och repar i perioder och sen är ute på turné.

Handläggaren är inte orolig

Frank Lund säger dock att han inte är orolig över Musikens hus, utan påpekar att det finns lösningar.

– Man får kanske ge en sådan förening ett högre stöd och titta på hela deras affärsmodell. För det är en affärsmodell de bedriver.

Tror du att någon förening kommer att bli ståendes utan lokal om det här förslaget röstas igenom?

– Nej, det tror jag inte. Det här ska inte ske över en natt. Sen är det klart att det får konsekvenser och någon blir säkert missnöjd. Men man får se över bidragssystemet också, säger Frank Lund.

ANNONS

Stadsledningskontoret har svarat på kommunstyrelsens frågor och nu är ärendet ute på remiss. Frank Lund tror att förslaget kan landa på politikernas bord igen innan sommaren.

ANNONS