Närhet och intimitet på museet

Tidlöst, världsomspännande och livsavgörande. Temat för Bohusläns museums nya utställning är så klart kärlek.

ANNONS
|

Några skramlande stegar dras över parketten för att nå spotlightsen i taket. Det skruvas, mäts och förbereds inför invigningen av Hjärtats rum.

– Vi har aldrig sett någon ta upp kärlek på det här sättet. Vi behöver väga upp alla terrordåd och kontra det mörka med det som är ljust, förklarar utställningsproducenten Sofie Henryson och visar in i lokalen.

– Tanken är att innehållet ska tala till alla, oavsett vilka erfarenheter vi har.

Totalt består utställningen av tio rum som på olika sätt behandlar temat. Att en tungkyss aktiverar över 30 ansiktsmuskler och att ett klappträ historiskt sett var en av tidernas mest kärleksfulla gåvor är bara en bråkdel av all kuriosa som lyfts.

ANNONS

Inspirationen till utställningen kommer från estradpoeten Bob Hansson, som "arbetar med kärlek på heltid", och även kommer att medverka under dagens vernissage. Men materialet som presenteras i de olika rummen kommer från långt fler än så.

– Vi har gjort intervjuer med 80-åriga kvinnor från Skärhamn, haft en kärleksexpertsgrupp med ett gäng 15-åriga tjejer och satt upp en brevlåda där man kunnat lämna in förslag på innehåll, berättar Sofie Henryson.

Tanken är att utställningen ska behandla kärlek över tid och kön. Själv har hon forskat på ämnet för att bland annat ta reda på vilka normer som styrde äktenskap och relationer. Något som länge präglade Bohuslän var det schartauanska sättet att se på kärlek.

– Det var ju egentligen en slags antikärlek, där man inte skulle krama sina barn eller visa närhet till nära och kära. Genom utställningen kan man se hur den attityden har förändrats, säger Sofie Henryson.

I Hjärtats rum vill man i stället lyfta intimitet som ett mänskligt behov, uppmuntra besökarna till närhet med hjälp av en kramplats och presentera kärlek ur ett vetenskapligt perspektiv. Men den handlar också om det hårda arbetet och hur man får kärleken att hålla.

Jakob Thörnäs går tredje året på Sinclairs medieprogram. När han blev tillfrågad att medverka i utställningen med sin serie Hurt Not Broken hade han och hans dåvarande tjej precis gjort slut.

ANNONS

– Bilderna handlar om känslorna jag kände efter det. Det här är när man är på den dåliga sidan, innan allt börjar kännas bra igen, säger han och tecknar mot en av de tre fotografiska bilderna.

– Varför jag har så lite kläder på mig är ju för att man blottar sig, det är så det känns, säger han.

Också samhällsaspekter som på olika sätt hindrat kärleken mellan människor tas upp i utställningen. En person som var speciellt viktig för hbtq-rörelsen var Allan Hedman från Lysekil, som kom ut som homosexuell i en tid när frågan fortfarande var tabubelagd, speciellt om man kom från en liten stad.

– Men det var faktiskt han som startade RFSL och har haft en väldigt betydande roll för den här förändringen, säger Sofie Henryson.

Ljudet av barnskratt, fågelkvitter och lågt pulserande trummor fyller utställningslokalen. Det har lagts mycket arbete på att få fram rätt känsla hos besökarna, som inte bara ska upplevas när man kommer hit, utan också följa med när man går härifrån. Pia Hansson är formgivare och har tagit fram designen för Hjärtats rum.

– Jag ville att utställningen skulle vara organisk. Jag ville ha transparens, men samtidigt kontraster. Kärlek är inget material. Den är eterisk, säger hon.

ANNONS

Utställningen invigs av estradpoeten Bob Hansson klockan 13.00 i dag på Bohusläns museum.

ANNONS