Kata Dalström, en av de historiska kvinnorna i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.
Kata Dalström, en av de historiska kvinnorna i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Bild: Skärmdump

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon växer – ska bli dubbelt så stort

Uppslagsverket som lyfter fram kvinnor ur historien blev en succé när den kom förra året. Nu ska tusen nya namn läggas till.
– Vi har redan fått in 600 nya namn att titta på, säger Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs universitet och projektledare för SKBL.

ANNONS

Den första versionen av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL), med digitala biografier av tusen kvinnor, låg klar den 8 mars 2018. Bakom projektet står Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap, och Maria Sjöberg, professor i historia, båda vid Göteborgs universitet.

Nu har projektet fått finansiering från Riksbankens jubileumsfond för att kunna pågå i ytterligare två år – och tusen nya kvinnor ska läggas till.

– Det känns jättebra, för 1 000 känns som en droppe i havet. Det märks på uppskattningen vi fått att det finns ett behov. Vi har redan fått in 600 nya namn att titta på, säger Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs universitet och projektledare för SKBL.

ANNONS

Svårt att kartlägga kvinnliga uppfinnare

Kvinnorna i lexikonet har alla gjort betydande insatser i samhället, från medeltiden till i dag. Här hittar man till exempel Sveriges första kvinnliga flygare och fallskärmshoppare Elsa Andersson, Anna Christina (Cajsa) Warg som var husmamsell och berömd kokboksförfattare och Alma Haag som var en av Sveriges första pressfotografer, för att bara nämna några.

Lexikonet kan bli hur stort som helst, menar Maria Sjöberg.

– Vi bestämde redan från början att det skulle vara digitalt, så att kommande generationer kan fylla på det.

Är det några kvinnor som gjort ett extra stort intryck på dig?

– Ja det är många. Aina Wifalk som uppfann rullatorn, som är jätteviktig för många i vardagen. Den sortens uppfinningar framhävs inte annars. Och Ann-Britt Agnsäter som författade Vår kokbok som finns i många hem.

390 experter har bidragit med texter till Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

Maria Sjöberg hoppas nu kunna fylla på de äldre historiska delarna, då merparten av kvinnorna i den första upplagan verkade på 1800- och 1900-talet.

Förutom dubbleringen av namn så kommer databasen att fyllas på med en karta vid varje biografi, så att det går att följa kvinnornas geografiska förflyttningar genom livet, från födelse, till var de verkade och var de dog.

ANNONS

Fakta: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (www.skbl.se) är en fritt tillgänglig databas på både svenska och engelska.

Under uppbyggnaden av de första tusen namnen i lexikonet bidrog 390 experter med texter. Den nya fasen kommer att pågå i två år och startar i april 2019.

SKBL är ett samarbete mellan institutionen för historiska studier, institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Universitetsbiblioteket och Språkbanken, samtliga vid Göteborgs universitet.

(Källa: Göteborgs universitet)

ANNONS