Vilken hudfärg ska en sjöjungfru ha?

Filmer med antikt romerskt eller grekiskt innehåll har fått mycket kritik de senaste åren för att de använder svarta skådespelare. Men filmerna har vetenskapen på sin sida, skriver Carl Magnus Juliusson.

ANNONS

Den tredje juli fick vi veta att det blir Halle Bailey som ska spela Ariel i Disneys nya version av "Den lilla sjöjungfrun". Det har gjort en del människor upprörda som menat att det är ytterligare ett bevis på samtidens besatthet vid identitetspolitik.

Denna form av kritik verkar ha blivit allt vanligare. Men ifråga om historiska filmer hamnar kritiken ofta fel och har lett till hatstormar mot forskare och klassicister. Ett exempel på måltavlor är tv-serien "Britannia" som kritiserades för att ha med svarta soldater i den romerska armén. Ett annat är filmen "Troy: fall of a city" i vilken Akilles, Patroklos och Zeus spelades av svarta skådespelare.

ANNONS

När det kommer till de romerska arméerna är det böcker, inskrifter och så kallade isotopanalyser som använts för att kartlägga härkomst. I historieverket "Historia Augusta" finns det berättat hur kejsare Septimius Severus på Hadrianus mur i norra England utsattes av ett "practical joke" av en soldat som beskrivs som "etiopier", vilket var vad romare kallade någon som var svart.

Ett annat exempel är den inskrift som hittades i South Shields i närheten av Newcastle i England och som var tillägnad Regina från den keltiska stammen Catuvellauni. Gravstenen sattes upp av hennes man Barates som kom från Palmyra i Syrien (Palmyrenus natione).

Isotopanalyser går ut på att man studerar tänder från gravar. I tänderna finns spår, en "signatur", av det vatten och den mat man har konsumerat under sitt liv. Det gör att man kan få en ledtråd på varifrån en person kommer, om de härstammar från platsen eller inte, från ett kallare eller varmare klimat, även om det är långt ifrån exakt.

Källorna till sjöjungfrur kommer dock varken från Disneyfilmen från 1989, eller H.C. Andersens saga från 1837, utan från den grekiska mytologin. Sjöjungfrur räknas till nereiderna – havsnymfer – som var döttrar till havsguden Triton.

Hur de har avbildats i konsten har en hel del med mediets utveckling att göra. Inom vasmåleriet och mosaiken finns det exempel på figurer i allt från svart och rött till vitt.

ANNONS

Men först och främst är sjöjungfrur påhittade – och borde därför kunna se ut lite som man vill.

ANNONS