Årets Augustpriser är klara

Årets Augustpriser delades ut på Konserthuset i Stockholm under måndagskvällen. En av de nominerade var den bohuslänska författaren Anders Holmer, i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

ANNONS
|

På måndagskvällen stod det klart vilka författare som tilldelats Augustpriset 2018 i olika kategorier.

Årets svenska fackbok gick till Magnus Västerbro för "Svälten. Hungeråren som formade Sverige", Albert Bonniers förlag.

– Jag är otroligt glad över det här, säger han, men samtidigt är han orolig.

– Den påminner om vad som står på spel, säger Magnus Västerbro.

Kategorin barn- och ungdomsbok

När det var dags för pristagaren för Årets svenska barn- och ungdomsbok att stiga fram på scenen, hade hon svårt att få fram orden. Emma AdBåge fick priset för "Gropen", utgiven på Rabén & Sjögren.

– Som barnboksförfattare är man så van att välja varje ord på guldvåg, säger hon, och ursäktar sig lite.

ANNONS

– Så jävla roligt. Det är inte ofta man får svära när man skriver för barn. Men jag är helt tagen, säger Emma AdBåge.

Tack till alla samer

Årets svenska skönlitterära bok gick till Linnea Axelsson för Aednan, Albert Bonniers förlag.

– Det här trodde jag verkligen inte, säger hon och tackar förläggaren och redaktören.

– Jag ska också tacka alla samer som har berättat om sina liv långt innan någon var intresserad utanför den innersta kretsen, säger Linnea Axelsson.

Dessutom delades Lilla Augustpriset ut till Linn Spjuth från Nora för "Vem beskyddar gudarna?"

De nominerade: På bilden från vänster, bakre raden: Uje Brandelius, Linnea Axelsson, Karin Pettersson, Alexandra Pascalidou, Jens Liljestrand, Anders Holmer. Mittenraden: Clara Dackenberg, Sami Said, Emma AdBåge, Björn Runeborg, Karin Smirnoff, Kerstin Ekman, Göran Odbratt. Främre raden: Magnus Västerbro, Kenneth Hermele, Jenny Jägerfeld, Jessica Bab Bonde, Peter Bergting.
De nominerade: På bilden från vänster, bakre raden: Uje Brandelius, Linnea Axelsson, Karin Pettersson, Alexandra Pascalidou, Jens Liljestrand, Anders Holmer. Mittenraden: Clara Dackenberg, Sami Said, Emma AdBåge, Björn Runeborg, Karin Smirnoff, Kerstin Ekman, Göran Odbratt. Främre raden: Magnus Västerbro, Kenneth Hermele, Jenny Jägerfeld, Jessica Bab Bonde, Peter Bergting. Bild: Sšren Andersson

Nominerad

Det blev inget Augustpris för bohuslänska Anders Holmer i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok, för hans andra barnbok "Regn". Men han blev desto mer hyllad. Motiveringen till nomineringen löd så här:

"I en bilderbok som lockar till eftertanke tas läsaren på en poetisk regnresa jorden runt. Det är stämningsbärande bilderbokskonst där varje uppslag överraskar med sin subtila humor, och för läsare till olika scener och landskap där regn kan komma i form av frön eller körsbärs-blom. Sparsmakade och finurliga haikurader stimulerar till fantasi och lekfullhet. Det är lätt att meditativt försjunka i Anders Holmers värld av regn. Vilket drömregn skulle du vilja gå ut i?"

Barnboken "Regn" av Anders Holmer, utgiven 2018 på Natur och Kultur.
Barnboken "Regn" av Anders Holmer, utgiven 2018 på Natur och Kultur.

Anders Holmer är bildkonstnär och arkitekt från Bohuslän och bor numera i Göteborg. Han debuterade med bilderboken "Allting Händer" förra året, och då fick han strålande recensioner av GP:s recensent Stina Nylén.

ANNONS

"Så snart det rimmas snyggt och kreativt bör väl tankarna gå till Lennart Hellsing, men jag måste säga att jag uppfattar Holmer som en frisk fläkt i jämförelse", skriver hon.

I "Allting Händer", låter han vilda fantasifulla illustrationer och verser komplettera varandra i berättelser om allt från ilskna hallon som kör tåg, till "gnägg-vov-hack om natten" i en skog full av liv. Eller bland figurer i alla möjliga former och färger som står publik längs ett cykellopp.

Anders Holmer. Bild: José Figueroa
Anders Holmer. Bild: José Figueroa

I januari 2018 kom han ut med "Regn", där han i en helt ny stil flödar över av illustrationer från världens alla hörn. Som renslädar och vargar i snö och japanska skolbarn som vandrar under regnande rosaskimrande körsbärsblommor. Verserna är skrivna på det japanska versmåttet haiku, och när Daniel Sjölin intervjuade Anders Holmer i oktober då Augustprisnomineringarna tillkännagavs, frågade han Anders Holmer varför han skriver på haiku.

– Jag är inte så bra på att skriva, så det låg nära till hands att skrivas kort, svarade Anders Holmer.

"På barnens villkor"

Under Augustgalan presenterades "Regn" av möbelarkitekten och formgivaren Mats Theselius.

– Det är en mer intuitiv berättarform som är mer på barnens villkor, säger han.

– Det är en fantastisk och märkvärdig miljö, med mycket strapatser och äventyr, men det finns också uppslag som präglas av lugn och väntan, säger Mats Theselius.

ANNONS

Han beskriver den som en blandning av storslagenhet och vardag.

– En väldigt fin kombination av ord och bild som kan tolkas många gånger, säger han.

Hon fick hederspris

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen. 2018 års Augustgala hölls i Konserthuset i Stockholm och leddes av Helena Bergström.

Ytterligare en som uppmärksammades på Augustgalan var barnboksillustratören Ilon Wikland, som tilldelades det nyinstiftade Svenska Förläggareföreningens hederspris, som ska delas ut till någon som har skapat något av bestående värde.

ANNONS