Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Schyffert, Josefine Frida och Cissi Wallin medverkar alla på Göteborgs filmfestival. Bild: Henrik Montgomery/Terje Bendiksby/Staffan Löwstedt
Henrik Schyffert, Josefine Frida och Cissi Wallin medverkar alla på Göteborgs filmfestival. Bild: Henrik Montgomery/Terje Bendiksby/Staffan Löwstedt

Årets filmfestivalprogram är här

På söndagen fick han en Golden Globe-statyett. Om några veckor kommer Stellan Skarsgård till Göteborgs filmfestival som årets nordiska hederspristagare. Dessutom fokuserar festivalen extra på brasiliansk och feministisk film.

När den 43:e upplagan av Göteborgs filmfestival drar igång är det med Brasilien som huvudtema. Dessutom har man i år ett feministiskt fokus.

– Det är teman med hög konstnärlig nivå och de är väldigt viktiga också, säger filmfestivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

"Focus: Brazil" är dels en hyllning till den brasilianska filmkonsten, dels en solidaritetsmanifestation för de brasilianska filmskapare som utsatts för påtryckningar under president Jair Bolsonaros styre.

"Det är ju räknefeminism"

Det feministiska fokuset grundar sig i festivalens satsning "5050 Vision", med ambitionen att hälften av de visade filmerna skulle vara regisserade av kvinnor. Ett mål man också uppnått som den första stora, internationella filmfestivalen.

– Det är ju räknefeminism. Men när vi började med det blev vi nyfikna på att fördjupa oss i feministisk film, och hur den mår. Vi har gjort ett inspel i vad feministisk film kan vara och är på olika håll i världen i dag, säger Jonas Holmberg.

Det rör sig om ett tjugotal nya filmer med olika feministiska ingångar, såväl nya som klassiker som Mai Zetterlings "Flickorna" och Chantal Akermans "Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles". Dessutom ges besökarna en möjlighet att få en inblick i Cissi Wallins dokumentärfilm "Bison-kvinnorna".

Årets Nordic Honorary Dragon Award tilldelas Stellan Skarsgård, som på festivalen är aktuell med filmen "The Painted Bird". Han kommer att gästa festivalen, som också kommer att visa ett retrospektiv ur hans långa karriär. Bland tidigare hederspristagare märks Mads Mikkelsen och Alicia Vikander.

– Stellan är ju den stora symbolen för svensk film i världen på något vis, så det känns jätteroligt att uppmärksamma och hylla honom med ett hederspris. Han har gjort otroliga rollprestationer både i Svensk film men också såklart internationellt. Han är en av Nordens stora skådespelare.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Bild: Per Wahlberg
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Bild: Per Wahlberg

Stora premiärer

På svenskfronten dyker bland annat Amanda Kernell upp med sin nya film "Charter", som får Europapremiär i Göteborg. Hennes debut "Sameblod", som vann tävlingen 2017. Dessutom regidebuterar Henrik Schyffert med filmen "Spring Uje spring", om Doktor Kosmos sångare Uje Brandelius. Josefin Frida, mer känd som Noora i norska serien "Skam", besöker också festivalen då hon spelar huvudrollen i Jorunn Myklebust Syversens "Disco".

Årets invigningsfilm blir världspremiären av svenska "Psykos i Stockholm" av Maria Bäck som också ingår i Nordic Competition. Avslutningsfilm blir Mårten Klingbergs "Min pappa Marianne" med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Filmfestivalen presenterar också ett pärlband av internationella storfilmer som väntas gå bra under vårens galasäsong, bland annat med Oscarstippade trion Greta Gerwigs "Little women", Marianne Hellers "A beautiful day in the neighborhood" och Sam Mendes Första världskrigsskildring "1917", som kammade hem Bästa film på Golden Globe-galan.

Göteborgs Filmfestival pågår mellan 24 januari och 3 februari.

Följande filmer deltar i festivalens huvudtävlan, Dragon Award Best Nordic Film:

Psykos i Stockholm, regi: Maria Bäck (Sverige) INVIGNINGSFILM

Spring Uje Spring, regi: Henrik Schyffert (Sverige)

Beware of Children, regi: Dag Johan Haugerud (Norge/Sverige)

A Perfectly Normal Family, regi: Malou Reymann (Danmark)

Games People Play, regi: Jenni Toivoniemi (Finland)

Charter, regi: Amanda Kernell (Sverige)

The County, regi: Grímur Hákonarson (Island)

Disco, regi: Jorunn Myklebust Syversen (Norge)

Juryn för Nordic Competition består av: ordförande Mia Hansen-Løve (regissör, Frankrike), Yonfan (regissör, Hong Kong), Marianne Slot (producent, Danmark) and Sofia Norlin (regissör, Sverige).