Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Årets julklapp i bokform för alla rock 'n' roll fans

Calle Klintenberg gick humanistisk linje på Agnebergsgymnasiet, jobbade på kostymfabriken Schwarzman hundra meter bort från skolan, hamnade i kändiscentrum som gitarrist, sattes i fängelse, tog paus och kom igen. Nu delar han med sig om sitt händelserika liv i boken "Inside Information".

Flinka fingrar, en pappa som var musikant och tillfälligheter är ingredienser när Calle Klintenberg berättar hur han "hamnade mitt i smeten", samtidigt som den svenska 1970-talspopen blommade ut.

Han spelade med artister som Cornelis Vreeswijk, Janne "Loffe" Carlsson, Hep Stars, Svenne och Lotta, Paul Paljett, Lasse Berghagen med flera.

Musiklivet kokade nästan över här i staden under 1960 och 1970-talen. Calle Klintenberg var medlem av gruppen Inside Locking Out som var hårt anlitat av artisteliten i landet. I den 241 sidor tjocka boken "Inside Information" som nu landat i handeln avslöjas saker om många artister som kanske aldrig eller sällan nått allmänhetens öron tidigare.

Många foton från turnélivet

Och kanske är det lika intressant som texten för många, att se alla foton på kändisar som finns med i boken. Nästan allihop har Calle Klintenberg själv har tagit, under perioden av turnéer.

– Någonstans i det undermedvetna tyckte man väl att det skulle vara kul, att ha lite bilder kvar från det man fått vara med om. När så vännen Jocke Persson övertalade mig att skriva den här boken kom det ju väl till pass.

Helt ärligt beskriver Klintenberg när han blev förälskad i Agneta Fältskog utan att våga fortsätta konversationen med henne och hur många till en början ansåg att ABBA var en fånig, fjantig , tillfällig kommersiell fluga. Men det fick man förstås äta upp senare.

Lasse Berghagen var en av de trevligaste personerna att spelade med och var en som hittade på överraskningar för bandet, berättar Calle Klintenberg.

– Jan Malmsjö pratade skånska när han mådde bra, och Cornelis var en go gubbe, men som var svår att komma in på livet.

Struntade i inkallelseordern

När Calle Klintenberg skulle spela med Anita Lindblom 1979 fick han en inkallelseorder till en repövning från försvaret. Anita Lindblad vägrade då att repetera showen med en ersättare för honom. Därför kontaktade artistbokningsbolaget EMA Telstar militärmakten och förklarade läget. Men någon frisedel blev det inte.

– Nej. Jag struntade i försvaret helt enkelt. Vi var ju inte krig tänkte jag och spelade med Anita LIndblom på Kronprinsen i Malmö i stället. Det slutade med fängelse i en månad och när jag kom ut igen lade jag helt enkelt gitarren på hyllan, berättar Klintenberg.

Så dök frun Kristina upp i hans liv och det äktenskapet har varat hela livet.

– Det är väl kanske ingen rock'n'roll-status i det. Men mer värt det många andra går igenom, säger han och berättar kort om fortsättningen.

Det blev utbildning till musiklärare i stället för yrkesmusicerande och många år som musiklärare i både Munkedal och i Uddevalla.

Beatles i fokus nu

Men efter pensioneringen fortsätter nu musicerandet med gruppen Golden Slumbers som inriktat sig på The Beatles.

– Det var när jag upptäckte dem som jag valde bort farsans visarrangemang, mot det nya som kom med popen och Beatles, säger han som kan räkna upp ett antal musikgrupper han varit med i utöver Inside Looking Out.

Boken som han signerar på bokhandeln på Torp med början på lördag innehåller en hel del som skulle kunna tolkas som kändisskvaller.

– Men det är just vad det är och hur skulle jag annars kunna berätta om saker jag varit om så att det blir underhållande att läsa. Det har tagit ett par år att få ihop den och att leta upp gamla fotografier. Vill man lägga en grund till det jag varit med om kan man nämna mötesplatser som Peter Pan, El Toro, Baccanalen eller Angelique där ungdomar möttes i Uddevalla under popens ungdom.

– Det var lokala ställen där pop och rock - kulturen kunde möta en ung publik.

Band som Carl Klintenberg spelat i

Inside Looking Out

(gruppen hade över 50 olika medlemmar 1968 -81, många från Stockholm)

Temperate Group

(Lars Lunkan Lundqvist, Lennart Broberg, Stig Högsta, Gösta Aronsson, Tony Hansson, Jan-Ove Karlsson)

Golden Slambers

(Bertil Sunnerkvist, Lars Karlsson, Juha Ålander, Janne Gustavsson)

Ten Feet Tall

(Mats Olausson, Jan-Ove Karlsson, Bengt Bergelin)

Urdraget

(finns nu med Janne Gustavsson och Juha Ålander)