Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Sabrina tonårshäxan" i nyversionen "The chilling adventures of Sabrina" har premiär på Netflix 26 oktober. Pressbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Återvunna tv-serier är kanalernas budgetknep

"MacGyver", "Förhäxad" och nu senast "Sabrina tonårshäxan". Tv-kanalerna tycks aldrig tröttna på nya versioner av klassiska serier.

Snart finns det inte en enda minst 30 år gammal serie som inte dragits fram ur förrådet, putsats upp värderingsmässigt och försetts med ny kostym. Det pågår en kapplöpning på innehåll för att möta tittarnas nya tv-vanor, som inkluderar sträcktittning av tv-serier. Och vi lär behöva vänja oss vid att se våra gamla tv-favoriter förvandlas eller kanske förvanskas till oigenkännlighet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Att utveckla en tv-serie byggd på en originalidé tar tid, samtidigt som det är svårt att på förhand säga om det blir en tittarmagnet. Att då plocka upp äldre tv-serier som redan varit succéer och vrida lite på dem är betydligt enklare, säger Mattias Bergqvist, frilansjournalist och tv-kritiker på Expressen.

Netflix rullar just nu ut en ny, mörkare version av den glättiga 90-talskomediserien "Sabrina tonårshäxan". Serien har en mörkare ton och lanseras precis kring Halloween, vilket inte är en slump.

- Det har alltid funnits en fascination för mörka återberättelser av klassiker. Publiken diggar ju definitivt magi, undergång och dystopier. "Sabrina" kommer från samma värld som seriefiguren "Acke", som fick en mörk tv-version i "Riverdale", säger Julia Skott, journalist och skribent på sajten Tv-dags.

Protesterade högljutt

Det är heller inte alltid problemfritt att göra en ny version av något med en stark fanskara. Det fick skaparna av den nya versionen av "Förhäxad" erfara. Originalskådisarna protesterade högljutt, tillsammans med de inbitna fansen, när nyheten presenterades.

"Ni kapitaliserar på vårt hårda arbete. Serien tillhör oss fyra, manusförfattarna och teamet, men framför allt fansen. Ni kommer inte att lura dem bara för att ni köpt en titel", twittrade Holly Marie Combs, som spelade häxsystern Piper Halliwell, ilsket.

Den nya serien har en helt annan systertrio i rollerna och är således inte en regelrätt remake. Men premisserna är ändå desamma. Serien hade premiär i USA den 14 oktober och avsnittet sågs av 1,6 miljoner tittare, en bra siffra för tv-kanalen CW.

MacGyver inte nöjd

Sämre går det för CBS nyversion av "MacGyver", som tappat hälften av sina tittare under seriens gång. "Original-MacGyver", Richard Dean Anderson, har inte direkt fallit pladask.

- Jag gillar den inte alls. Den glider för långt från vårt koncept. Det är väldigt mycket action, vapen och massor av explosioner, har han sagt i en intervju.

Fenomenet kan även förklaras med att hela västvärlden just nu upplever en stor nostalgivåg. Serier som "Stranger things", med ny historia men välkända miljöer och grepp, fångar tittare. Något de som återvinner tv-serier också hoppas på att göra.

- Man vinner nostalgiker och behöver inte bygga upp lika mycket bakgrund eller hitta på saker från grunden. Det blir självmatande för att många remakes verkar funka. Då gör man fler och så fortsätter det, säger Julia Skott.

"Huset fullt" värst

Förutom remakes finns även reboots, där de i många fall avdankade skådespelarna får en ny chans att tjäna pengar på de varumärken de blivit förknippade med.

- 90 procent av alla reboots förpassas automatiskt in i ”värdelös”-kategorin. Värst är ”Huset fullt – igen” på Netflix. Däremot är det inte svårt att förstå varför de görs, då många av dem är kommersiellt framgångsrika, säger Mattias Bergqvist.

TT: Kommer vi att tröttna på reboots och remakes snart?

- Jag hoppas, men tror inte, att den här trenden ska dö ut. Majoriteten av de bästa tv-serierna de senaste åren är formade från originalidéer, där det tydligaste exemplet är framgångarna för ”Vår tid är nu” i Sverige. Kanske skulle en remake av ”Varuhuset” locka många tittare, men den skulle aldrig vara lika bra.