Ruben Östlund på Filmhuset i Stockholm när hans film "The Square" utses till svensk kandidat till en Oscarsnominering i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.
Ruben Östlund på Filmhuset i Stockholm när hans film "The Square" utses till svensk kandidat till en Oscarsnominering i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Östlund om Oscarschansen: "Det är bra läge"

Kan "The square" göra om "En man som heter Oves" bragd förra året – och lyckas ta sig hela vägen till en Oscarsnominering?

ANNONS
|

Det blir Ruben Östlund och hans samtidssatiriska "The square" som får representera Sverige i Oscarskampen om en nominering i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Det har de sju ledamöterna i den svenska Oscarskommittén beslutat. Oddsen borde vara goda, den färska Guldpalmsvinsten från Cannes i våras är en tung merit. Filmen har dessutom, tillsammans med den kanske vassaste Oscarskonkurrenten, "Sameblod", blivit nominerad till European Film Awards, som hålls i december.

Lång väg kvar

Men vägen till en Oscarsnominering är lång. Ruben Östlunds filmer "De ofrivilliga" (2009) och "Turist" (2014) blev också utsedda till Sveriges Oscarsbidrag men nådde inte ända fram. Den här gången tror Ruben Östlund att de kan gå hela vägen.

ANNONS

- Vi var helt övertygade om att det skulle gå fantastiskt bra förra gången. Det var en tidig morgon i Trump Tower när de annonserade vilka som skulle bli nominerade. Ni kan se hur det gick i en Youtube-video vi gjorde. Dramaturgiskt kommer de att gilla om vi vinner denna gång. Det är bra läge, säger Ruben Östlund.

Bergman och Widerberg

Det kan alltså bli tredje gången gillt för Ruben Östlund att ta sig hela vägen till Oscarsgalan i mars. På presskonferensen på Filmhuset i Stockholm jämfördes regissören med Ingmar Bergman och Bo Widerberg.

- Det är ju roligt att mäta sig mot de personerna och det finns ju en historia kring dem. Jag upplever att vi blivit inknuffade i Bo Widerberg-sidan. Det var som om branschen var uppdelad mellan dem. Men jag ska bräcka dem helt enkelt, säger han.

ANNONS

Trots dagens utmärkelse värderar Ruben Östlund sin Guldpalm från Cannes högst.

- Cannes är absolut störst. Det har bara delats ut 70 stycken av det finaste priset i Cannes, säger han.

Oscarsnomineringarna offentliggörs den 23 januari 2018.

TT
Fakta: The square

Manus och regi: Ruben Östlund

Medverkande: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary med flera.

Handling: En konsthallschef blir bestulen dagarna innan en stor utställning ska invigas. En kedja oväntade och dråpliga händelser, som bland annat inkluderar mötet med en kvinnlig journalist, får honom att ifrågasätta sin inre moraliska kompass.

Premiär: Svensk biopremiär 25 augusti

Fakta: Svenska Oscarsbidrag

Förra året tog sig Hannes Holms "En man som heter Ove" hela vägen till Oscarsgalan, vann gjorde dock iranska "The salesman". Det är 34 år sedan en svensk film vann kategorin – det var "Fanny & Alexander" av Ingmar Bergman.

De senaste tio årens svenska Oscarsbidrag:

2016: "En man som heter Ove" (Hannes Holm)

2015: "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" (Roy Andersson)

2014: "Turist" (Ruben Östlund)

2013: "Äta sova dö" (Gabriela Pichler)

2012: "Hypnotisören" (Lasse Hallström)

2011: "Svinalängorna" (Pernilla August)

2010: "I rymden finns inga känslor" (Andreas Öhman)

2009: "De ofrivilliga" (Ruben Östlund)

2008: "Maria Larssons eviga ögonblick" (Jan Troell)

2007: "Du levande" (Roy Andersson)

Fakta: Svenska Oscarshistorien

15 svenska filmer har blivit nominerade till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Tre har vunnit. Här är hela listan:

"Jungfrukällan" (regi: Ingmar Bergman, 1960, vinnare)

"Såsom i en spegel" (Ingmar Bergman, 1961, vinnare)

"Kvarteret Korpen" (Bo Widerberg, 1964)

"Käre John" (Lars-Magnus Lindgren, 1965)

"Ådalen '31" (Bo Widerberg, 1969)

"Utvandrarna" (Jan Troell, 1971)

"Nybyggarna" (Jan Troell, 1972)

"Ingenjör Andrées luftfärd" (Jan Troell, 1982)

"Fanny & Alexander" (Ingmar Bergman, 1983, vinnare)

"Oxen" (Sven Nykvist, 1991)

"Lust och fägring stor" (Bo Widerberg, 1995)

"Under solen" (Colin Nutley, 1999)

"Ondskan" (Mikael Håfström, 2003)

"Så som i himmelen" (Kay Pollak, 2004)

"En man som heter Ove" (Hannes Holm, 2016)

Fotnot: Svensk/danska "Pelle Erövraren" vann priset för bästa icke engelskspråkiga film 1988. Men den klassar Oscarsakademin som dansk.

ANNONS