Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kvinnokamp. Catherine Westling gästar Uddevalla på lördag med monologen Föregångerskan.

100 år med kvinnlig rösträtt i fokus i teaterpjäs

På lördag spelas föreställningen Föregångerskan i Uddevalla. Pjäsen handlar om kampen för kvinnors rösträtt och rättigheter.

Det är snart dags för den kvinnliga rösträtten att fira sina hundra år. I Sverige var Gulli Petrini den kvinna som var med och såg till att rösträtten för kvinnor infördes år 1919.

Gulli Petrini var fysiker, frisinnad kommunalpolitiker och lärare i Växjö och dessutom var hon även ordförande i Landsföreningen Kvinnans Rösträtt i Växjö 1903-1914 och åren därefter i Stockholm. Gulli Petrini är beskriven som en kvinna som gick sin egen väg och drev en intensiv turné runt om i landet för att förespråka den kvinnliga rösträtten.

Med skådespelerskan Catherine Westling

I teaterpjäsen Föregångerskan porträtteras Gulli Petrini av skådespelskan Catherine Westling. Regissör är Karin Enberg och i pjäsen hör vi musik av, bland andra, Laleh, Annika Norlin, Anna Järvinen och Salt´n Pepa.

Inspiration och fakta har bland annat hämtats från Christina Florins forskning om Gulli Petrini och den svenska rösträttsrörelsen, från ”Kvinnor får rösträtt” av Sara Teleman samt från Gulli Petrinis arkiv på de Kvinnohistoriska samlingarna i Göteborg.

Catherine Westling hör till Regionteatern Blekinge Kronobergs fasta ensemble och har hyllats för sina monologer. Nu turnerar hon med monologen Föregångerskan.

På lördag landar föreställningen i Uddevalla där den spelas på Bohusläns museum och arrangeras i samarbete med Uddevalla Riksteaterförening.