Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skådespelarna Colin Firth, Stellan Skarsgård och Pierce Brosnan var med i "Mamma Mia! Here we go again", regisserad av Ol Parker. En av de mest sedda biofilmerna i Sverige 2018. Pressbild.

80 procent av biofilmerna regisserade av män

Endast 20 procent av filmerna som gick på bio i Sverige 2018 var regisserade av kvinnor. Det visar en granskning som Stockholms feministiska filmfestival har gjort. Det innebär att ojämställdheten i utbudet ökar för första gången på fyra år.

Stockholms feministiska filmfestival har granskat utbudet på svenska biografer sedan 2015. Fram till 2018 har andelen filmer med kvinnliga regissörer ökat varje år – från 15 procent 2015 till 24 procent 2017. Men nu har utvecklingen vänt.

80 procent av alla filmer som visades på svenska biografer under 2018 var regisserade av män och bland de 20 mest sedda filmerna under 2018 var alla regisserad av män.

"Att ojämställdheten i utbudet nu ökar för första gången sedan 2015 är oroväckande. Film formar oss och våra föreställningar om oss själva och omvärlden. Om vi vill åstadkomma jämställdhet i samhället kan inte berättarprivilegiet vara ett manligt privilegium", säger festivalchef Stephanie Thögersen i ett pressmeddelande.

Filmfestivalen har granskat på alla 353 filmer som visats på bio i Sverige under 2018. De har även granskat utbudet på strömmingsjätten Netflix där endast 17 procent av alla filmer som kom ut under fjolåret var regisserad av kvinnor.

Stockholms feministiska filmfestival äger rum 28 februari till 3 mars och visar filmer av kvinnliga regissörer samt filmer som skildrar kvinnors liv och erfarenheter.