Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tom Cullen i rollen som tempelriddare Landry i den historiska dramaserien "Knightfall". Pressbild.

Action och eviga frågor i "Knightfall"

"Knightfall" skildrar tempelherreordens sista skälvande år. Huvudrollsinnehavaren Tom Cullen beskriver den nya tv-serien som en berättelse om "svek, hämnd, mänsklighet och moral".

Efter att ha synts i tv-serier som "Downton Abbey" och filmer som "Weekend" kände Tom Cullen att det var dags att ta nästa steg. Den walesiske skådespelaren bestämde sig för att verkligen vänta på rätt roll.

- Jag trodde att det skulle ske förr snarare än senare men rätt manus dök aldrig upp. Under fem månader läste jag en massa material och mycket av det var riktig skit, säger Tom Cullen.

- Men sedan dök "Knightfall"-manuset upp från ingenstans och jag älskade det direkt.

"Knightfall" är en storsatsning från tv-bolaget History, som också ligger bakom "Vikings". I Sverige ska dramaserien, som skildrar tempelriddare i början av 1300-talet, visas på HBO Nordic.

Komplex rollfigur

Tom Cullen gör huvudrollen som Landry, tempelherreordens ledare.

- Han är en så komplex och fascinerande kille. Han har börjat ifrågasätta sin tro, han är väldigt lojal till sin orden och sin familj samtidigt som han ljuger för dem alla, han har en affär med en kvinna fast han är munk, han är en dödsföraktande krigare samtidigt som han har börjat fundera över sin dödlighet.

TT: Det låter som en roll som har allt...

- Ja, när jag först läste manuset blev jag rädd. Det är en så sliten skådespelarkliché men jag gillar verkligen att göra grejer som skrämmer mig och Landry och "Knightfall" gjorde mig verkligen rädd.

"Plumpudding och ökenråtta"

Han säger att eftersom "historien går i cykler" krävdes det inga speciella förberedelser inför rollen – trots att serien utspelas på medeltiden.

- Människor är fortfarande likadana och de stora frågorna är de samma. Som skådespelare är det ingen skillnad... förutom att jag var tvungen att gå runt i ringbrynja och lära mig att svinga ett svärd och att rida.

TT: Ja, det är mycket action. Där måste det ha krävts en del förberedelser?

- När jag fick rollen var jag typ som en blandning av en plumpudding och en ökenråtta. Jag var i så otroligt dålig form och tre månader senare skulle jag se ut som en kille som har krigat sedan han var elva år. Jag var på gymmet fem timmar per dag och när vi kom till Prag, där vi spelade in, hade vi ett tre veckor långt träningsläger med boxning, cirkelträning och ridning.

Den första säsongen av "Knightfall" innehåller tio avsnitt. Tom Cullen hoppas att det ska bli betydligt mer än så.

- Serien rör sig mot att orden upplöstes den 13 oktober 1307 men så långt kommer vi inte i den första säsongen. Vi älskar att göra den här serien och vi vill fortsätta så länge som möjligt. Så jag håller tummarna.

"Knightfall" får premiär på HBO Nordic den 7 december.