Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnären Saga Berlin kallade sitt konstprojekt "Uppfinn nått eller dö".

Advokaten: Berlins skadestånd orimligt högt

Graffitikonstnären Saga Berlin döms för grov skadegörelse till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska också betala 280 860 kronor i skadestånd till Stockholm stad.

I september 2016 sprejade flera personer den säsongsstängda utomhusbassängen i Hägersten utanför Stockholm. När polisen kom till platsen grep man konstnären Saga Berlin, som nu döms till att betala 70 dagsböter à 50 kronor plus skadestånd till bassängens ägare, Stockholms kommun.

Saga Berlin har erkänt att hon dokumenterade målandet som en del av sitt konstverk "Uppfinn nått eller dö", men nekar till brott. Bassängen skulle ha tvättats ren följande dag och för Svenska Dagbladet har hon berättat att hon skulle filma även det. Tanken var att visa ett vackert verk och dess förgänglighet.

- Det var färg på betong, ingen människa skulle komma till skada. Jag skäms ju över att det kostat så mycket skattepengar med rättegång och annat, har Saga Berlin sagt till Expressen.

Ingen förmildring

Södertörns tingsrätt tycker inte att det konstnärliga syftet är förmildrande. Saga Berlin anses ha haft uppsåt att skada kommunens egendom. Att hon själv tänkte sanera graffitin innebär inte att skada inte uppstod, resonerar tingsrätten.

- Vi kommer självklart att överklaga, säger försvarsadvokaten Matilda Bergström som menar att Saga Berlin i första hand ska frikännas, i andra hand att brottet ska rubriceras som en skadegörelse av normalgraden.

Matilda Bergström anser också att skadeståndet är "orimligt högt".

- Man hade kunnat hålla kostnaderna nere genom att sanera direkt. Sedan har man inte använt det mest ekonomiskt försvarbara alternativet utan i princip gjort en helrenovering av hela poolen.

TT: Gjorde Saga Berlin några försök att komma överens med kommunen före graffitimålningen?

- Nej hon har inte begärt något tillstånd. I och med att det var ett konstprojekt räknade hon kanske med att inte få något.

Våren efter graffitimålningen i Hägersten, skadades Saga Berlin svårt under Rakhmat Akilovs terrorattentat på Drottninggatan. Hon blev påkörd av hans lastbil med brutna armar, ben och skallskador som följd. Till slut fick hon 150 000 kronor i skadestånd.

Insamling pågår

En insamling, "Backa Saga", pågår för att hjälpa henne att betala skadeståndet till Stockholms stad. Initiativtagarna är upprörda över att den ersättning Saga Berlin fick "för att få livet raserat" är mycket mindre än det skadestånd som hon nu själv döms att betala till kommunen.

Enligt Expressen hade man kommit upp i cirka 250 000 kronor innan domen föll.