Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kattis Ahlström blir årets julvärd i SVT. "Jag tar det på väldigt stort allvar", säger hon.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ahlström årets julvärd i SVT: Jag kör live

Lotta Lundgren och Erik Haag orsakade en tittarstorm i fjol när det avslöjades att deras julvärdskap var förinspelat. Årets julvärd Kattis Ahlström kommer däremot att sända live.

Kattis Ahlström har synts i SVT sedan tidigt 90-tal och är bland annat programledare för "Arvinge okänd". Under åren har hon även varit generalsekreterare för Bris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Hon befann sig i Paris hos sin dotter när hon fick frågan om att fira jul med miljontals svenskar i SVT – och tvekade inte med sitt svar.

- Det var lite chockerande ett tag, men sedan var det bara att tacka ja, säger Kattis Ahlström och berättar samtidigt att hon inte direkt är nervös inför uppdraget, men känner stundens allvar.

- Jag vet att programmet, och hela den här kvällen, är viktig för tittarna och kanske i synnerhet de som inte har någon att fira med. Så jag tar det på stort allvar och känner mig samlad.

Medmänsklighet

På julafton kommer Kattis Ahlström att fokusera på hopp, medmänsklighet och värme.

- Jag tycker att det är extra viktigt just i år, alla är nog överens om att det har varit ett oroligt och stökigt år, kanske stökigare än på många år, både med klimathotet och att vi inte har en regering än, säger hon.

- Jag tänker använda mig av egna berättelser och historier, och låta möten med andra människor jag har träffat också bli inspiration. Jag ska inte sitta där och vara privat, det är ingen intresserad av. Men på något sätt berätta vad jag har varit med om och vad jag har sett, och varför jag tycker att vissa saker är viktigare än andra.

Förstår kritiken

En av julvärdens främsta uppgifter är förstås att tända ljuset i rutan precis innan Kalle Anka visas. När det stod klart att Lotta Lundgren och Erik Haag tänkte fira julen hemmavid och spela in sändningen i förväg var det många som ifrågasatte julvärdarnas funktion.

- Jag kan lite förstå det. Jag tycker att det där sällskapet, att man vet att det sitter någon där, det tycker jag själv om, säger Kattis Ahlström.

I år blir det därför traditionsenlig direktsändning.

-  Ja, jag kör live, säger Kattis Ahlström.