Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alba August säger att det är skrämmande att inse att handlingen i "The rain" är något som kan hända i verkligheten. "Samtidigt är det inte något man får gå omkring och vara rädd för", säger hon. Pressbild.

Alba August om "The rain": Skrämmande

"The rain" är Netflix första danska tv-serie. Den handlar om hur ett dödligt regn tar kål på större delen av befolkningen – och om hur en grupp ungdomar försöker överleva.

I det första avsnittet av ”The rain” kastas tittarna rätt in i katastrofen. Tonåriga Simone och hennes bror Rasmus flyr i bil från Köpenhamn tillsammans med sina föräldrar. Fadern vet var det finns en bunker med mat och förnödenheter. Händelser leder till att barnen lämnas ensamma där.

Sex år senare, efter att inte ha varit utanför bunkern en enda gång, upptäcks de av ett gäng kringströvande unga män och kvinnor. Simone vet var det finns fler bunkrar och syskonparet slår motvilligt följe med ungdomarna på en färd genom ödelagda landskap, tomma städer och möten med överlevande som tappat all sin mänsklighet och som är redo att mörda för mat.

Efter att ha kommit till ett ödelagt Köpenhamn drar sällskapet vidare mot Sverige.

"Var helt sjukt"

Både nöjesparken Tivoli och Rådhuspladsen figurerar i serien, med kraschade bilar och bussar och förfallna hus.

- Det var helt sjukt. Vi höll på och filmade på Rådhuspladsen medan det stod turister och tittade på oss. Det var oerhört speciellt att filma mitt i stan på det sättet, det var så oerhört mycket ljud runtomkring oss och så skulle vi spela samtidigt, säger Alba August till TT.

- Och så var det ju ställen där jag går varje dag, i det som då är privata miljöer. Det kändes lite konstigt.

Hon berättar att man bland annat filmade i en omkullvräkt buss mot en bakgrund av green screen, där man sedan kunde lägga in bakgrunder digitalt.

- Vi gjorde så mycket som möjligt i verkliga miljöer. I avsnitt tre är vi inne i en Burger King-restaurang. Det var en riktig sådan i centrala Köpenhamn, säger Alba August.

Hoppas på fortsättning

Jannik Tai Mosholt, en av seriens skapare, säger:

- Här i Skandinavien har vi en idé om att våra samhällen är så välstrukturerade och att vi värnar om varandra. Vi tänkte det skulle vara intressant att se hur vi reagerar om allt tas ifrån oss, när vi inte längre har någonting.

När hela ”The rain” nu släpps på en enda gång kommer den omedelbart att kunna ses över hela världen.

- Spännande, säger Jannik Tai Mosholt.

- Och enormt skrämmande. Det går ju inte att smyga ut den. Och det är mer nervöst ju fler som ser den, samtidigt som det är fantastiskt att så många kan se den på en gång.

Blir det en säsong två? Alba August tror och hoppas det.

- Det ska jätteskönt med en ny säsong, att komma tillbaka till samma gäng, till något man känner till, säger hon.

"The rain" får premiär på Netflix den 4 maj.