Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/14

Annorlunda men efterlängtad bokrea

Glest bland reahyllorna och en stor ökning av förbokningar. Det är de två största skillnaderna inför årets bokrea i Uddevalla. På Hallmans bokhandel är rean i full gång sedan tidigt i morse.
– Redan vid öppning hade vi maxantalet kunder i butiken, Joakim Ekbrand.

När Bohusläningen besökte bokrean i Uddevalla på tisdagsmorgonen vid tiotiden var butiken redan full av kunder. Redan klockan sju på morgon hade Joakim Ekbrand på Hallmans bokhandel i Uddevalla centrum kunder i butiken. En som valde att titta in lite senare var Ole Borch från Uddevalla.

– Jag går på bokrean varje år och har alltid gjort. Jag letar främst efter odlingsböcker och minns att jag köpte en bok om hur man odlar köksväxter på 70/80 talet som jag använder än idag. Det är mitt bästa bokrea-fynd.

Varje år hålls bokrean i Sverige där butiker, varuhus och e-handlare i hela landet säljer rabatterade böcker från och med ett gemensamt datum i slutet av februari. Årets rea blir sannerligen en annorlunda sådan med ett högt tryck på förbeställda böcker.

Bokhandlarna försöker anpassa smittsäkert

Joakim Ekbrand har valt att satsa lite extra på årets bokrea. Han har hyrt en extra lokal på 200 kvadratmeter där rean kommer att pågå fram till sista april. Tanken är att med större utrymme behöver reakunderna inte konkurrera med de ordinarie besökarna.

Under rean kommer Hallmans bokhandel använda sig av kundkorgsprincipen. Varje ny kund tar med sig en korg in i butiken. När de handlat färdigt ställer de tillbaka korgen utanför. På så vis kan det aldrig vara fler än 15 personer inne samtidigt.

– Jag hade funderat länge hur jag skulle lösa rean i år, men med en extra lokal och det här systemet hoppas jag att kunderna kan känna sig trygga och säkra, säger Joakim Ekbrand.

Efter rean ska lokalen användas till bokhandelns utökade verksamhet. Garn och stickning kommer fylla ena delen. Den andra delen blir butik med ett heltäckande koncept om Mumin.

Förbokningar har ökat

För bokhandeln är rean vårens viktigaste händelse. Och bokrean brukar vara en trång upplevelse. Fylld av lästörstiga som fyller bokhandeln.

Det var 15 år sedan som Hallmans bokhandel senast hade möjligheten för kunderna att kunna förbeställa böcker under rean. Inför årets bokrea fick de tänka om och enligt Joakim Ekbrand kändes det helt rätt att de kunderna den chansen.

– Kunderna varit mycket positivt inställda och nya beställningar rullar in hela tiden. Det är roligt att det är kunder i alla åldrar som förbeställer, säger han.