Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tetra. Anna Ottertun, Sanna Källman, Maria Stellas och Ingrid Brännström från musikgruppen Tetra kommer till Dalabergs bibliotek den 11 december. Bild: Peter Lloyd
Tetra. Anna Ottertun, Sanna Källman, Maria Stellas och Ingrid Brännström från musikgruppen Tetra kommer till Dalabergs bibliotek den 11 december. Bild: Peter Lloyd

Arabisk sång möter haitisk puls och nordiskt gung

Snart blir det fest på Dalabergs bibliotek. Då kommer den mångkulturella musikgruppen TETRA dit med musik från "alla" världens hörn.

– Vi har varit på Dalaberg flera gånger tidigare, och den mångkulturella miljön där är ju väldigt roligt för oss att möta. Det är en familjevänlig föreställning med många olika svängiga låtar, säger Sanna Källman från TETRA.

Gruppen består av fyra sångerskor från Göteborg, som har med sig musik från flera olika folkmusikaliska traditioner. Från arabisk och grekisk ornamenterad sångstil till haitisk puls och nordiskt gung.

– Anna Ottertun har gått i lära hos en man från Irak som heter Talal Ismail, och har lärt sig att sjunga på arabiska, även om hon inte pratar arabiska. Det är alltid kul att kunna sjunga på arabiska för en arabisktalande publik.

Talal Ismail bodde i Göteborg och ledde folkmusikgruppen Sumer, som Anna Ottertun medverkade i som sångerska och slagverkare under femton års tid. Nu har hon fått ärva hans repertoar. Maria Stellas är sångerska i den grekiska rebetikatraditionen, och är även medlem i Ale Möller Band, Cabaret Oriental och Pireus.

– Hon är född i Sverige, men har grekiska föräldrar. Ingrid Brännström håller på med den nordiska folkmusiken, och själv har jag varit en hel del på Haiti, och håller på med den karibiska repertoaren.

Ingrid Brännström och Sanna Källman är även medlemmar i musikteatergruppen Markatta som riktar sig till barn. Någon kanske känner igen föreställningarna "Månen går med långa ben", om Emilia, Märta och Bärta som möter Vita Frun, och "Under regnbågen" om orätt-visor och rätt-visor och sånger du inte trodde fanns. De är även med i sångensemblen Amanda.

Utöver TETRA, blir det fika och samvaro över alla gränser när de kommer till Dalabergs bibliotek 11 december.

– Sedan kan man få vara med på ett hörn och dansa och sjunga lite, om det blir en sådan stämning.

Hur skulle du beskriva er musik?

– Folkmusik eller världsmusik. Lusten att upptäcka olika svängiga låtar och klanger i världen. Den första gången vi träffades i Tetra satt vi och nördade om hur man kan använda olika kvartstoner, som är något gemensamt för olika traditioner.