Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Svensson, Kulturavdelningen, Uddevalla kommun.
Anna Svensson, Kulturavdelningen, Uddevalla kommun.

"Behöver inte nödvändigtvis vara ett storslaget, nybyggt Kulturhus"

"Uddevalla kommun ser en framtid med sämre ekonomi, liksom de flesta kommuner. Det råder besparingstider och det är svårt att satsa", skriver Anna Svensson på kommunen som en kommentar till debattartikeln med rubriken "Frideborg skulle kunna föra Uddevallas musikarv vidare".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är glädjande att se kulturföreningarna samlas kring en mycket viktig fråga, det vill säga lokaler för kulturlivet i Uddevalla.

I Uddevalla finns idag inte rätt förutsättningar för vårt kulturliv att blomstra. Alla de duktiga kulturutövare vi har verkar i det fördolda. I tillfälliga, dåligt underhållna och icke ändamålsenliga lokaler. Genom att tillhandahålla ändamålsenliga lokaler även för kulturlivet skulle man inte bara kunna vara till nöje för alla medborgare och besökare. Man skulle också få kulturlivet att växa sig starkare.

LÄS MER: "Frideborg skulle kunna föra Uddevallas musikarv vidare"

Senare års ”centrumdöd” som det ofta kallas i pressen och som drabbar många städer, har väckt en debatt kring ett nytt behov, en upplevelse- och kulturdriven centrumutveckling. Medborgarna vistas i centrum för att man trivs där och man söker en upplevelse. Det i sin tur gynnar sedan alla de näringsidkare som kämpar med att få centrum att leva. Om man ska åstadkomma denna utveckling krävs i första hand anpassade och ändamålsenliga lokaler, vilket vi ännu inte satsat på i vårt centrum. Skribenterna i torsdagens debattartikel jämför med Trollhättan där man i dagsläget har tre former Kulturhus, varav ett i centrum.

Uddevalla kommun ser en framtid med sämre ekonomi, liksom de flesta kommuner. Det råder besparingstider och det är svårt att satsa. Dock behöver lokaler för kulturlivet inte nödvändigtvis vara ett storslaget, nybyggt Kulturhus. Det avgörande måste vara vilka behov som finns i just vår kommun. Utöver det kanske en kommun behöver satsa på just kulturens kraft för att gå vinnande ur en ekonomisk svår situation?

Om människor ska välja att flytta till Uddevalla behöver de känna att det är roligt att bo här och det är starkt kopplat till hur man upplever sin fritid. Och vad gör vi människor på vår fritid? Tittar på film, läser en bok, lyssnar på musik, dansar, går på en konsert. Vi är alla kulturkonsumenter oavsett vilka vi är och var vi kommer ifrån. Det är något att satsa på!

Anna Svensson

Kulturavdelningen, Uddevalla kommun