Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Berättelser, visor och dans med Tetra

Med handinstrument, slagverk och stämsång, livade folkmusikgruppen Tetra upp på Dalaberg i decembermörkret.

—Man tycker att det är roligt när det händer något i närheten där man bor, säger Britt-Louise Näslund.

Hon var där med Maj-Lis Fredriksson som också var nöjd.

—Jag tycker att det är jättekul med musik och sång, och att det är lite annorlunda, säger hon.

En skara barn och vuxna hade samlats på Dalabergs bibliotek på tisdagskvällen för att lyssna på folkmusikgruppen Tetra. De sjöng och spelade folkvisor på olika språk, allt från traditionella svenska folkvisor till en persisk vårvisa och en visa om ett kärlekspar från norra Grekland, som Maria Stellas dramatiserade med inlevelse.

Anna Ottertun, som är den i Tetra som sjunger på arabiska, förutom att de andra körar och sjunger stämsång, berättade en fin historia från en dejt på den palestinska restaurangen Silvis i Göteborg när hon var 18 år. Hur hon hade lagt handen på bordet, och restaurangägare kom fram och lade pojkvännens hand på hennes. Sådana små berättelser berikade kvällen.

LÄS MER: Arabisk sång möter haitisk puls och nordiskt gung

Det blev även dans uppe på scenen, visor från Haiti och allsång på arabiska. När de framförde en sång på teckenspråk, som publiken skulle gissa vilken det var (en julvisa), var det barnen som hängde på och gestikulerade mest.

På ett bord låg mängder med små handinstrument och annat som användes flitigt. Efteråt gick Anders Andersson fram och prövade en indisk Gattam.

– Jag tyckte att det var jättebra. Dels att de är så fantastiska sångerskor och dels musik från olika världsdelar, speciellt den karibiska tyckte jag om, säger han.

Integrationspedagogen Shaysta Mahmoud, som har jobbat med ett projekt i området, kände igen en kurdisk visa.

– Ja, den har jag hört när jag var liten, säger hon.

Hon och kollegan Jessica Fransson som är bibliotekarie, fick ta emot blommor efter medlemmarna i Tetra, som uppskattning för sitt integrationsprojekt.

– Det var väldigt överraskande och kul att de uppskattade det vi har gjort, säger Jessica Fransson.