Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bill Cosby lämnar domstolen efter att han fälldes i våras. Arkivbild.

Bill Cosby vill ducka sexförbrytarstämpel

Snart får Bill Cosby sitt straff för de sexuella övergrepp han dömdes för i våras. Nu rustar hans försvarare för att undvika att den 81-årige komikern stämplas som dömd sexförbrytare.

Cosby fälldes i april för sexövergrepp han begick mot Andrea Constand 2004. På måndagen återvänder han till domstolen i Norristown, Pennsylvania.

Förhandlingarna inleds med vittnesmål från en utredning om huruvida Cosby ska klassas som "våldsam sexförbrytare" – och överläggningarna väntas bli hårda, skriver Time.

Om Cosby, som nu lever i husarrest med fotboja, stämplas tas han upp i USA:s register över dömda sexförbrytare, vilket bland annat betyder att han kraftigt begränsas i var han får bo och röra sig.

Kan bli bevis

Utredningen kan också tas upp som bevis i ett förtalsmål som flera kvinnor driver mot Bill Cosby, efter att han offentligt beskyllt dem för att ljuga när de pekade ut honom för sexuella övergrepp.

Frågan är dock vilken roll det spelar för den 81-årige komikern. Han har befunnits skyldig på tre åtalspunkter som vardera kan ge tio års fängelse. Om domaren dömer honom att avtjäna straffen efter varandra riskerar han att med god marginal bli frihetsberövad resten av livet.

Enligt experter som Time har pratat med finns visserligen möjligheten att Bill Cosby kan avtjäna straffet under sin livstid.

Hur långt blir straffet?

Jason Antoine, som är advokat i Cosbys hemstat Pennsylvania där rättegången hålls, tror att Cosby tack vare sin höga ålder får ett straff på mellan ett år och 22 månader.

Den tidigare åklagaren Michael Skinner tror på en längre fängelsevistelse då han anser att det finns fler försvårande än förmildrande omständigheter. Försvårande i Cosbys fall är bland annat de dussintals andra kvinnor som anklagat honom för liknande brott. Förmildrande är att han är tidigare ostraffad.

- Man kan realistiskt vänta sig att han får tre år, men antagligen mer, eftersom det här är ett högprofilerat fall, säger Skinner till Time.