Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bo Sundström hedrad över Taube-priset

Under torsdagskvällen förärades Bo Sundström Orusts stora Evert Taube-pris. Något som betyder extra mycket för Bo Kasper-sångaren då hans far var en stor Taubefantast.

Evert Taube levde både som ung och vuxen på Ängön och Flatön på Orust. Därför ville kommunen hedra poeten, författaren, och musikern med att instifta ett pris i hans namn.

I våras stod det klart att årets vinnare var Bo Sundström, känd som sångaren i bandet Bo Kaspers Orkester. Under torsdagen fanns han på plats på Orust för att ta emot utmärkelsen.

– Taube la ribban för att skriva låtar på svenska. Det är dit man någonstans strävar, men att nå upp dit, det kan man nog glömma, säger han.

Han berättar att han har en väldigt speciell relation till Evert Taubes verk, vilket gör att han känner sig extra hedrad över utmärkelsen.

– För mig är det väldigt mycket pappa. Min mamma gick bort ganska tidigt, hon var 63 år. Då sa pappa jag orkar inte mer och vi reste tillsammans till Malaysia, berättar han.

"Som när man hör Dylan, this matters"

Där bodde de på en strand tillsammans med människor från hela världen. Bo Sundströms far ska då ha trollbundit de andra turisterna genom att sjunga Taube.

– Jag kompade och alla satt och lyssnade. Ingen förstod men det var som när man hör Dylan, this matters, säger Bo Sundström.

Även under faderns sista år var Taube en stor del i deras relation. Under de sista två åren ska Bo Sundströms pappa ha varit så dålig att han knappt var kontaktbar. Men när gitarren kom fram och Bo började spela Taube, då vaknade hans far.

– Det var en av de finaste perioderna i vår relation trots hans tillstånd. Musik fungerar som en murklättrare som tar sig över hinder.

"Självklart jättetråkigt att det blev inställt"

Priset skulle egentligen ha delats ut på Taube-spelen under sommaren men festivalen fick lägga ner efter att man inte lyckats sälja tillräckligt många biljetter.

Hur var känslan när du fick reda på att du inte skulle få priset där?

– Vill du ha den officiella eller ärliga versioner, frågar han skrattandes.

– Jag satt på Gotland i 30 grader när jag fick det samtalet och tänkte yes, haha. Men det är självklart jättetråkigt att det blev inställt.

LÄS MER: Taubespelen lägger ned

Tidigare vinnare:

2011 Ulf Lundell

2012 Eva Dahlgren

2013 Håkan Hellström

2014 Peter LeMarc

2015 Veronica Maggio

2016 Mauro Scocco

2017 Kenneth Gärdestad