Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bokmässan: Flyktingkrisen sätter tonen

Politik och litteratur är omöjligt att hålla i sär. Det står klart när Bokmässan nu är invigd. Kulturminister Alice Bah Kuhnke tog i sitt tal upp en hotad yttrandefrihet och den ungerske författaren Péter Ésterházy efterlyste i en skriven hälsning den ungerska humaniteten.

"Vi vänder den ungerska flyktingpolitiken ryggen." När Ungerns monter på årets bokmässa invigdes möttes landets delegation av en tyst protest. Under den officiella invigningen av mässan en timme tidigare ägnade kulturministern sitt tal åt yttrandefriheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- De senaste åren ser vi alltfler exempel på att utvecklingen går åt fel håll. Journalister fängslas, författare och konstnärer hotas till tystnad. Det är en extremt oroande och farlig utveckling, sade Alice Bah Kuhnke.

Kritik mot Ungern

Mässans öppnande föregicks av en debatt där årets temaland Ungern kritiserades med anledning av flyktingkatastrofen och en politiserad kultursfär. Två av Ungerns främsta författare, Péter Nádas och Laszlo Krasznahorkai, har till exempel valt att inte medverka. Dessutom lämnade affischnamnet Péter Esterházy sent återbud på grund av sjukdom. I ett specialskrivet tal, uppläst av hans svenske förläggare Svante Weyler, frågade han sig: "Vad är det som händer i Europa och i Ungern?"

- I stället för att stilla alla upprörda känslor uppmanar man till hat, hatkampanjer och sökandet efter syndabockar, en urgammal ungersk vana, sade han, genom Svante Weyler.

Den ryskamerikanska journalisten och författaren Masha Gessen, på plats för att samtala om yttrandefrihet, valde även hon att prata om Ungern. Där ser hon många av Rysslands problem, exempelvis statlig korruption, restriktioner och förföljelse av bland andra judar och romer.

- Men samtidigt har kampanjen "Inte i mitt namn" vuxit sig stor på sociala medier i Ungern. Inte i mitt namn bygger ni murar, inte i mitt namn utlyser ni undantagstillstånd, sade hon.

SVT:s "Kulturnyheterna" rapporterar att den ungerska delegationen, med Belassiinstitutets ordförande Judit Hammerstein och statssekreteraren István Ijgyártó, lämnade invigningen under Gessens tal.

Kritiken mot landet berördes dock inte senare när Ungerns monter invigdes. Däremot belyste István Ijgyártó bland annat landets arbete för romers rättigheter.

Flera manifestationer

Flyktingkatastrofen påverkar även andra evenemang under Bokmässan. Bland annat har man initierat en manifestation för human flyktingpolitik som äger rum på fredagen. Författarförbundet står bakom "Refugees welcome to Bokmässan" på torsdagskvällen, en mänsklig kedja för att välkomna dem som behöver skydd och hjälp.