Camilla Läckberg valde att statuera exempel

Camilla Läckberg är inte bara framgångsrik som deckarförfattare utan också en inflytelserik röst på sociala medier. Samtidigt som hon går hårt åt Dramaten på sitt Instagramkonto kommer hennes nya roman, "En bur av guld", om hämnd.

ANNONS
|

Hon har alltid älskat hämndberättelser och när hon nu äntligen har skrivit sin egen tycker hon att romanen landar precis rätt i tiden.

– Jag tror att väldigt mycket har hänt sedan metoo som har förändrat hur vi ser på saker och ting. Hela Dramatendiskussionen visar det, säger Camilla Läckberg.

Faye heter hennes nya hjältinna, "ett slags bad ass-alterego" som, mer än den snälla och vabbande polisen Erika i Fjällbackadeckarna, är en spegling av den hon själv är i dag.

– Jag är inte identisk med henne och jag har aldrig varit identisk med Erika heller, men det finns ju element som stämmer. Jag tror att jag är tuffare i dag och lite mer cynisk. Erika är en väldigt vänlig och mild själ, hemvävd.

ANNONS

Tantsnusk

Med "En bur av guld" pausar Camilla Läckberg sin deckarserie för en hängiven flirt med 1980-talets tantsnusk och underhållningslitteratur. Även Faye kommer visserligen från Fjällbacka, men gör, i sin nya Handelshögskole- och så småningom guldkantade hemmafrutillvaro, allt för att dölja sitt förflutna som den enkla Matilda, vars våldsamme far kanske slog ihjäl sin fru.

Camilla Läckberg om...

... tantsnusk:

– Jag har inget emot tantsnusk. Jag var tonåring på 1980-talet och den gav mig enormt mycket läsglädje. Det handlade ofta om väldigt starka kvinnor, om kvinnor som gav igen, som tog över imperier. Det har liksom försvunnit och betraktas med ett nedlåtande öga för att det är kvinnolitteratur.

... om sexskildringarna i "En bur av guld"?

– Det är maktsex. Jag tror de flesta känner igen någon relation i sitt liv där de har spelat det här spelet, tyvärr.

... om sin hjältinna, Faye:

– Hon bryter alla normer för hur en kvinna ska vara, kvinnor får ju inte bete sig på det här sättet.

... om Cissi Wallin:

– Hon är en nära vän till mig. Vi är olika, hon har sitt sätt och jag har mitt, men jag tycker att det hon gör är viktigt.

... om Faye Weldons "En hondjävuls liv och lustar":

– Jag har läst den kanske en gång om året, eller vartannat år. Jag tycker att jag hittar nya saker i den utifrån hur mitt eget liv har förändrats.

... om sin makt som instagrammare med 240 000 följare:

– Den dag man har makt och inte är rädd för hur man ska förvalta den så har man problem. För mig är det ett hälsotecken att ständigt ifrågasätta vad jag använder min makt till, men jag skulle ha svårare att se mina barn i ögonen och känna att jag inte försökt göra något.

... om att skriva den nya boken:

– Det var roligt eftersom det var omväxling. Jag är otroligt rädd för att bli en trött deckarförfattare som bara spottar ur mig böcker. Om jag bara vore bekväm skulle den där långsamma klättringen nedåt komma förr eller senare.

... om recensioner:

– För att par år sedan bestämde jag mig att bara läsa de bra, jag skiter i de dåliga, jag kan plocka russinen ur kakan.

Som läsare anar man att fadern kommer att få en större roll i bok nummer två, men i "En bur av guld" är det i stället sin notoriskt otrogne och skrupellöse exman som Faye hämnas på.

– För mig handlar hämnd om att ta tillbaka makt, push back, liksom. Vi tjejer får ju lära oss sedan vi är små att vända andra kinden till, att vara förlåtande och kärleksfulla. När killar drar oss i flätan får vi höra att "det betyder bara att han tycker om dig".

– Jag tycker att det kan vara väldigt terapeutiskt att få fantisera om hämnd.

Dödar tidigt

Redan tidigt i berättelsen dödar dock Faye en snäll och oskyldig pojkvän för att istället kunna ägna sig åt en mer intressant alfahanne, hennes blivande man.

– Det är en väldigt viktig markör för att visa hur långt hon är beredd att gå, hon skyr inga medel, målet är viktigast.

ANNONS
"Jag tycker att det kan vara väldigt terapeutiskt att få fantisera om hämnd", säger Camilla Läckberg.
"Jag tycker att det kan vara väldigt terapeutiskt att få fantisera om hämnd", säger Camilla Läckberg. Bild: Claudio Bresciani/TT

Camilla Läckberg, själv utbildad civilekonom på Handelshögskolan, har alltid varit delaktig i pr-kampanjerna för sina egna böcker. I romanen låter hon sin Faye lansera parfymen, Revenge, med hjälp av sociala medier och influerare. För egen del är Camilla Läckberg en instagrammare av rang. Hon har 240 000 följare (kulturminister Amanda Lind har 8 000) och använder sin plattform inte bara för att marknadsföra sig själv och sina böcker utan också sina ståndpunkter.

Parallellt med boklanseringen har hon, efter den uppmärksammade dokumentären "Älska mig för den jag är" i SVT, publicerat Instagraminlägg där hon namngivit Josefin Nilssons expojkvän och kritiserat Dramaten för att han fick fortsätta jobba där.

Du har dessutom namngivit hans tidigare flickvänner som, skriver du, sagt att de blivit misshandlade. Är det inte att kapa deras berättelser?

– Du vet inte vem jag frågat om lov, och det kan jag inte gå in på här. Men jag har inte ansvarslöst kastat mig ut i något som jag inte förstår konsekvenserna av. Jag förstår alla de här sakerna, men jag har en annan åsikt än de som bara blint tycker att vi ska följa reglerna. Jag vet att de publicistiska reglerna säger att man inte ska publicera namn, men jag har valt att göra det ändå.

ANNONS

Helgar ändamålet medlen även för dig?

– Ja, för att åstadkomma ett resultat. Att vi har en kvinnlig skådespelare som får eskorteras in och ut ur teatern för att hon är så rädd för en av de manliga är inte okej. Där tror jag det blir förändring.

Lynchstämningen

Men namnpubliceringarna har samtidigt bidragit till lynchstämningen på sociala medier, något som Marie Nilsson Lind, intervjuad i SVT, trodde att hennes syster Josefin skulle ha ogillat.

– Jag förstår problematiken, men jag tror ändå att namnet behövdes. Det kan behöva statueras exempel, säger Camilla Läckberg, som med stigande ålder tycker sig ha blivit tryggare i sina åsikter.

– Jag skriver om det jag brinner för, då känns det äkta.

Någon pjäs till Dramaten blir det dock inte. Förslaget från skådespelaren Alexander Karim, som Camilla Läckberg lärde känna när de båda var med i "Stjärnorna på slottet" var ett skämt. Hon har inte varit på Dramaten sedan hon såg Lars Noréns "Personkrets". Det var 21 år sedan.

– Det är sex timmar av mitt liv som jag inte får tillbaka. Jag gick med en kompis som är väldigt teaterintresserad. Jag har fortfarande inte kommit över det, jag tror inte att jag var mogen. I dag skulle jag kanske ha ett annat synsätt.

ANNONS

"En bur av guld" recenseras i Bohusläningen på torsdag den 11/4.

Fakta: Camilla Läckberg

Född: 1974.

Uppvuxen: I Fjällbacka.

Bakgrund: Utbildad civilekonom på Handelshögskolan, arbetade i fem år i telekombranschen innan hon blev författare.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Simon. Barnen Wille 17 år, Meja 15 år, Charlie 10 år, Polly 3 år.

Sysselsättning: Författare, influerare samt delägare i bolaget Invest in Her AB, ett investmentbolag som satsar på bolag som drivs av kvinnor eller vars produkter eller tjänster kommer kvinnor till gagn. Upprinnelsen var en artikel i Dagens Industri som visade att bara en procent av allt investeringskapital går till kvinnor.

Läser just nu: "En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson.

Lyssnar på: Soundtracket till "The greatest showman".

Senaste teaterföreställning: "Shakespeare in love" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Framtidsplaner: "Världsturné för att prata om boken. Jag ska till flera länder bara i vår, och har redan betat av tre. Den längsta vändan kommer jag att vara ute i 19 dagar. Jag laddar med vitaminer och grönsaker för att orka. Plus att skriva klart den andra boken om Faye. Jag skriver på hotell och flygplan, jag har gjort det under många år."

ANNONS