Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Cissi Wallin lämnar Metro efter en schism med chefredaktören. Arkivbild.

Cissi Wallin lämnar Metro efter tolv år

Efter tolv år har medieprofilen Cissi Wallin skrivit sin sista krönika i tidningen Metro. I alla fall under den nuvarande chefens regi. Anledningen är ett infekterat bråk där Wallin har satts på "paus" från sitt uppdrag.

Enligt Cissi Wallin har Metros publisher Thomas Eriksson beslutat om pausen på grund av saker hon har skrivit på Instagram. Hon accepterar dock inte att Metro lägger sig i vad hon gör på sociala medier och påpekar att det aldrig tidigare har varit ett problem att hon har poddat, bloggat och gjort tv-program vid sidan av sitt frilansuppdrag för tidningen.

- Hade han sagt "hej vi ska göra om i vårt stall med kolumnister och då finns det ingen plats för dig", då hade det varit tråkigt men sådant händer. Men det här är någonting helt annat, säger Cissi Wallin.

Sätts på paus

- Kvinnor deplatformas på ett helt annat sätt än män. Måttstockarna är så olika för hur en man generellt kan bete sig, säger hon.

Deplatforming – deplattformering på svenska – innebär att man gör det svårare för en person att kunna uttrycka sina åsikter inför en bred publik.

Cissi Wallin har tidigare fått kritik för att bland annat ha skrivit ut namn på män som anklagats under metoorörelsen, trots att de inte varit dömda. Hon har också använt sociala medier för att organisera feministiska demonstrationer och protester.

Vill inte tillbaka

Enligt Cissi Wallin vill Thomas Eriksson utvärdera hennes Instagramflöde i vår för att fatta nytt beslut i frågan. Men hon är inte intresserad av att komma tillbaka efter pausen.

- Nej, inte så länge han är kvar som chef.

I ett mejl till TT kommenterar Thomas Eriksson pausen:

"Det finns skäl till beslutet som Cissi Wallin inte redogör för, men diskussionen kring det vill jag hålla mellan henne och mig. Huvudanledningen är att det uppstått en förtroendeskada och vi har haft en konstruktiv dialog kring detta som i går oväntat avbröts. Cissi Wallin är en fantastisk skribent med viktiga åsikter och jag hoppas att detta ska lösa sig så att hon kommer tillbaka som kolumnist hos Metro."