Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Claes Malmberg fyllde Östraboteatern

Det är svårt att enkelt att förklara Claes Malmbergs stora begåvning. Men att den finns bevisar han inte minst genom en fullsatt Östraboteater i torsdags med föreställningen Mr Universum. Bohusläningens Ulf Blomgren är lyrisk: "man tröttnar aldrig på honom".

I vart fall gör inte recensenten detta, som har haft det stora nöjet att följa flera av Malmbergs shower. Gillar man den sortens underlivshumor blandat med samhällskritik och totalt okontrollerade kommentarer om vad som helst, älskar man den här underhållningen.

I torsdags vek man sig av skratt när estradören kom in på den stundande julen och Jesus födelsedag, julafton.

Jesus, Josef och Maria

Det var ju tur att han föddes då, konstaterar Malmberg, för annars hade vi ju inte haft någon jul att fira och ännu värre så hade vi inte haft någon tideräkning och alltså inte funnits alls.

Men så hittar han ett spår att följa vidare i sitt pratande. Det leder till Jungfru Maria och Malmberg undrar hur Jesus pappa, Josef, kunde finna sig i att vara plastpappa till Jesus? Och det utan att Josef ens reagerade på vem som kunde ha befruktat Maria, när Josef själv låg ute som timmerman och arbetade?

Att recensenten då viker sig av gapskratt, är inte särskilt konstigt. Det konstiga är istället att de flesta i publiken också vrålskrattar, trots att medelåldern är hög och att någon rimligen borde tycka att artisten här går för långt.

Men icke.

Gått i barndom

Att Maria blev bebådad av den Helige Ande upplyser också Malmberg om, som mitt i all galenskap är väl påläst på det han kommenterar och driver med. Det är nog detta som är Claes Malmbergs stora storhet, samt att han förefaller ödmjuk. Det ger en utstrålning som inte skrämmer en enda tant eller gammal gubbe i publiken.

– Jag har fem barn med fyra fruar och ingen av dem är bebådad, säger han och publiken skrattar kanske för att det är just Malmberg som bjuder på sig själv?

Att Bob Dylan fick Nobelpriset berodde på att Svenska Akademins ledamöter gått i barndom och aldrig hört talas om Dylan tidigare, konstaterar Malmberg innan han sjunger en Dylanlåt som han själv översatt.

Fler kor

Mycket kan man säga om Claes Malmberg, som går över alla gränser och öser på, men hans pipa duger mycket väl till sångnummer.

– Det kommer många grodor ur den här käften, säger han som kommentar till sig själv, efter att ha ondgjort sig över att forskare först konstaterat att kossornas fisande tillför luftens växthusgaser, som påverkar klimatet.

– Sedan att vi ska äta mindre kött, men då blir det ju för fan fler kor..., säger Claes Malmberg.