Teatereleverna på Sinclair får möta publik igen

Äntligen får eleverna i årskurs två på gymnasieskolan Sinclair i Uddevalla uppträda med sin årliga vårföreställning inför publik igen.
– Det ska bli kul att få visa vad man jobbat med och få lite publikkontakt, säger teatereleven Ina Jonsved.

ANNONS

Bohusläningen var på plats under genrepet och såg årets föreställning. En pjäs bestående av många små berättelser om olika karaktärer med brokiga bakgrunder. Så beskriver teaterlärare Nina Wall årets pjäs ”Olof Palmes Leende” som har premiär 25 maj.

Eleverna har arbetat med pjäsen hela våren på ett så säkert sätt som möjligt, vilket har inneburit en del begränsningar. I vanliga fall brukar de ha teater dagligen, men med distansen har det blivit 1-2 gånger i veckan och mycket distans med manus framför datorskärmen.

– Jag tror att man tappar en del av samspelet i gruppen när man inte träffas, säger teatereleven Ina Jonsved.

ANNONS

Även klasskompisen Viktor Sandell har upplevt en del svårigheter med den digitala undervisningen.

– Det har varit ganska svårt att öva på distans men som tur är har vi fått komma hit några gånger i veckan och öva.

När de väl träffats för att repetera tillsammans har de varit noga med avstånd och ibland har även munskydd och visir använts. Nina Wall delar uppfattningen om att distansen har påverkat eleverna och därmed också resultatet.

– Eleverna behöver mötet med publiken för att växa några steg till så jag kan uppleva att de förlorat en del viktig erfarenhet. Kvaliteten blir såklart påverkad av situationen men vi har försökt förklara för dem att de inte får vara för hårda mot sig själva. De har gjort sitt bästa och jag vill hylla dem för det.

Den årliga vårföreställningen kunde inte genomföras förra året när eleverna gick i årskurs ett. Erfarenheten av årets pjäs blir därför extra värdefull, detta trots att de ännu inte kan ta emot åskådare utifrån. Publiken som vanligtvis brukar bestå av 120 personer, kommer i år utgöras av en annan klass på skolan.

– Det känns bra! Det var längesedan sist vi fick uppträda inför publik så det ska bli jättekul, säger Viktor Sandell.

ANNONS