Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Pudlar och pommes bygger fritt på en bilderbok av Pija Lindenbaum.  Bild: Amelie Herbertsson
Pudlar och pommes bygger fritt på en bilderbok av Pija Lindenbaum. Bild: Amelie Herbertsson

Dags att förse sig med barnkultur i matigt program

Nu har kommunen dukat upp ett digert smörgåsbord av barnkultur. Och här finns rätter som passar såväl bebisar som äldre barn.

Vårens barnkulturprogram har som vanligt bredd. Här finns allt från teater för bebisar till Harry Potterinspirerat lajv.

– Det är en av utmaningarna, att hitta föreställningar som passar barn i olika åldrar. Man tror kanske inte att bebisar kan ta del av en föreställning, men det kan de. Sagofen Isadora som gör en föreställning för bebisar upp till 12 månader är en stammis hos oss numera. Det kommer ju hela tiden nya barn, säger Charlotta Stalefors, som är kultursamordnare.

Hon strävar efter att det ska vara olika genrer, konstformer och passa olika åldrar.

– Vi har alltid barnen i fokus, men hoppas också att de vuxna ska få en härlig upplevelse.

På smörgåsbordet hittar vi sagostunder på biblioteken, teater som Millimetermannen som är tvåspråkig på svenska och finska. Klä på klä av, för de lite yngre barnen är en teater som handlar om just det knepiga att lära sig att ta på kläderna själv.

– Jag kan inte lyfta någon enskild föreställning för som vanligt är det en massa bra grejer. Men en föreställning som jag själv ser fram lite extra emot är Pudlar och pommes med Teater 23, säger Charlotte Stalefors.

Den bygger fritt på en bok av Pija Lindenbaum och beskrivs som en hjärtknipande och humoristisk hundshow som passar barn mellan fem och nio år och spelas på Regionteater Väst.

– Det är svårt att hinna se alla föreställningar, och vissa har inte premiär förrän i januari, som Musen och äpplet. Men Hedmans teater som kommer med den är alltid bra. Vissa biljetter tar slut jättesnabbt och om det går försöker vi att ha dubbla föreställningar. Som med Musen och äpplet som passar barn mellan två och fem år. Och det är på de föreställningarna som det är hårdast tryck.

De flesta föreställningarna är gratis, men du måste boka biljett på exempelvis biblioteket. Andra föreställningar kostar en blygsam peng. Biljetterna släpps den 10 januari så det gäller att vara snabb i vändningarna. Hela programmet finns på kommunens hemsida.

– När jag börjar jobba med programmet tänker jag att det kommer aldrig att gå att pussla ihop. Men det blir alltid bra. Och när allt är klart och jag har programmet i min hand är det som att få ge bort en födelsedagspresent till en massa barn och vuxna, säger Charlotte Stalefors.

Fakta: Vårens barnkulturprogram

Sagostunder på Dalabergs och Ljungskiles bibliotek på fredagar från den 18 januari till den 26 april.

Kalas Alfons Åberg med sagofen Isadora den 26 och 27 april.

Lajv inspirerat av Amulettböckerna för barn mellan nio och tolv år den 20 februari på Dalabergs bibliotek.

Hopp och hinder på Regionteater Väst den 16 mars. Om tre ryttare och deras tre käpphästar som förbereder sig för en stor tävling.

Äta själv av Moliéreensamblen för barn mellan tre och sex år. Spelas den 29 mars på Dalaberg och 30 mars på stadsbiblioteket.