Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dags för Sabina Ddumba i GP:s konsertserie från Pustervik

Sist ut i GP:s satsning på livemusik från Pustervik är Sabina Ddumba, som lyft den svenska soulpopen till nya höjder.
Sabina Ddumba är sist ut i GP:s satsning under våren på strömmade konserter från Pustervik. Bild: Sofie Grabo
Sabina Ddumba är sist ut i GP:s satsning under våren på strömmade konserter från Pustervik. Bild: Sofie Grabo

Sabina Ddumba är en av rösterna som växte ur stjärntäta Tensta Gospel Choir. Hon slog igenom med singen ”Scarred for life” 2014 och har sedan dess turnérat flitigt och släppt flera hitsinglar. Debutalbumet ”Homeward bound” kom 2016.

Sedan dess har både publik och kritiker väntat på nästa fullängdare.

– Det känns som att jag sagt det här förr men... jag hoppas att det kommer en platta i höst. Vi spelar flera av mina nya låtar på Pustervik för att känna hur de funkar.

Det har funnits gott om tid för att jobba i studion under våren, efter att livespelningar ställts in en efter en. Sabina Ddumba har varvat studiotid med träning och terapi, för att hålla kropp och själ i schack under en annars sysslolös vår. Nu längtar hon efter livepubliken.

Lyxigt med livepublik

– Jag spelade in ett set för Sommartorsdagarna i Borås häromveckan, med en liten studiopublik på kanske 30–40 personer. Det kändes så lyxigt! Jag har gjort tre eller fyra streamade gig i vår och har blivit bättre på det. Första gången visste jag inte alls vart jag skulle titta. Det var så stelt att köra mellansnack till en publik man inte kunde se. Men nu längtar jag efter att få sjunga direkt till någon.

Det som annars hållit hennes uppmärksamhet den senaste tiden är Black Lives Matters-demonstrationerna i USA och de diskussioner som väckts i deras kölvatten även i Sverige.

– Jag har själv inte pratat så mycket om de orättvisor jag möter i min vardag. Det blir så mycket att man till slut lägger locket på. Nu har jag konversationer med mina svarta vänner som jag inte brukar ha, om de där småsakerna som annars inte kommer upp till ytan.

Upprop med Timbuktu

Ddumba var en av de afrosvenska artister som förra veckan publicerade uppropet ”A call for change”, tillsammans med bland andra Jason ”Timbuktu” Diakité, Janice och Imanella. De kräver bland annat att de företag som sagt att de stöttar antirasismen visar förbättring med konkreta åtgärder. Och även om polisbrutalitet inte är ett lika stort problem i Sverige som i USA, tycker Sabina Ddumba att det finns aspekter av George Floyds fall som går att applicera på Sverige.

– Det handlar om hur någon använder sin makt för att avgöra hur mycket du är värd. Se bara på kvinnan i Stockholm som blev misshandlad av tunnelbanevakter för två år sedan, vars fall har uppmärksammats nu. Kanske är det först nu hon känner att hon har rätt att protestera, att hon är värd det.

Sändningen startar fredag kl 19:00 och konserten går därefter att se på gp.se i en vecka.

GP sänder dessutom två konserter från Liseberg framöver: Smith & Thell den 3 juli samt Linnea Henriksson den 10 juli.