Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Idéhistoriken David Karlsson friades under onsdagen. Bild: Olof Ohlsson

David Karlsson frias i förtalsmål

Rättegången tog över ett år att få till, men desto snabbare att avgöra. Under onsdagen friades David Karlsson från förtalsanklagelserna för sin text i antologin "Ska man tala med nazister?" GP har pratat med en omtumlad idéhistoriker.
– Jag har satt champagnen på kylning nu, det får väl hjälpa, säger David Karlsson.

Det var ett uppmärksammat fall som avgjordes i Göteborgs tingsrätt under onsdagen. Axel W Karlsson, som tidigare var anställd av Svenska Kyrkan men även har skrivit för bland annat Nya Tider, ansåg att David Karlsson skulle dömas för förtal.

Skälet är formuleringar som David Karlsson skrivit i en essä i antologin "Ska man tala med nazister?" som berör debatten om Nya Tider och Bokmässan.

Där skrev han om Axel W Karlsson:

"Under senare år har han haft problem. Han har blivit uppsagd från sin prästtjänst, omplacerad och till sist avskedad från Svenska kyrkan. Tidigare arbetskamrater beskriver honom som rättshaverist."

"Vem är egentligen Axel W Karlsson? En avskedad präst."

Axel W Karlsson menar att det är osant på flera punkter och ämnat att utsätta honom för andras missaktning. Särskilt viktigt påpekar han det är att förtydliga att han aldrig har blivit avskedad, vilket också David Karlsson medger är formellt fel.

Axel W Karlsson ansåg att David Karlsson skulle dömas för förtal och skickade in en stämningsansökan i början av 2018.

Avgjordes av en jury

Efter att ärendet skjutits upp vid flera tillfällen avgjordes det slutligen under onsdagen och Göteborgs tingsrätt frikände David Karlsson.

– Jag är lite omtumlad, det här har pågått i över ett och ett halvt år. Det var tredje försöket att genomföra förhandlingen så det har varit en lång resa rent känslomässigt. Jag är väldigt lättad och glad, säger David Karlsson.

Eftersom det rör sig om ett tryckfrihetsmål avgörs frågan först hos en jury som medverkar vid tingsrättens prövning. De fick i uppdrag att svara på om formuleringarna kunde betraktas som förtal.

– Juryn har suttit ner i all hemlighet och sedan har de svarat nej på samtliga punkter. Vi vet inte exakt hur röstsiffrorna har fallit, men det måste vara en kvalificerad majoritet, alltså sex av nio, säger Robert Eneljung, rådman och referent i målet.

Carl Ridderstråle är Axel W Karlssons advokat. Han säger att Axel W Karlsson önskat ett annat utfall men att han hela tiden varit medveten om riskerna.

– Under förhandlingen tvingades David Karlsson att medge bland annat att man varit slarvig och att Axel W Karlsson inte blivit avskedad från sin tjänst. Med den bakgrunden var det lite tråkigt att utgången blev så här, säger han.

Juryns utslag kan inte överklagas.