Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

De får Nobelpriset i litteratur

Nu avslöjas vilka två som får Nobelpriset i litteratur, en för 2018 och en för 2019.

Häng med inför och under tillkännagivandet av de två Nobelpristagarna i litteratur. Oavsett vilka pristagarna blir kommer Svenska Akademiens val att nagelfaras och diskuteras utifrån de senaste två årens händelser.

Direktsändningen drar igång klockan 12.45. I studion sitter programledaren Kristina Petersen och vid sin sida har hon GP:s kulturchef Björn Werner och redaktör Carl Magnus Juliusson.

De snackar upp inför tillkännagivandet och kommenterar valet av pristagare efter att GU-professorn Mats Malm har läst upp namnen klockan 13.00.

Vi har även team på plats i Börshuset i Stockholm och på Stadsbiblioteket i Göteborg och sänder live från båda ställena.

Kvinnornas år?

Hittills har 100 män och 14 kvinnor fått Nobelpriset i litteratur. Enligt förhandsspekulationerna ligger ovanligt många kvinnliga författare bra till i år. En av de hårdast förhandstippade författarna är amerikanska Jamaica Kincaid, som besökte Bokmässan i Göteborg tidigare i höstas.

Andra tippade pristagare är den kanadensiska poeten Anne Carson och "The handmaid's tale"-författaren Margaret Atwood. Några av de vanliga spelarfavoriterna har hamnat lite längre ner i oddsmakarnas listor i år, som Haruki Murakami, Ngugi wa Thiong'o och Adonis.

Men när Svenska Akademien tillkännagav pristagarna var det ingen av ovanstående som nämndes. I stället tilldelas priset den österrikiske författaren Peter Handke för 2019, och den polska författaren Olga Tokarczuk mottar förra årets inställda litteraturpris.

Skandaler ställde in priset

Förra årets Nobelpris i litteratur ställdes in efter alla skandaler kring Svenska Akademien. Därför har en Nobelkommitté satts ihop för att ta fram de två pristagarna, en för 2018 och en för 2019.

Fyra personer i kommittén är akademiledamöter: Anders Olsson (ordförande), Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro.

De har fått hjälp av fem externa sakkunniga: GP:s kritiker Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström.

Tidigare pristagare

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Spanien

2009 Herta Müller, Rumänien, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike