Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De fotograferar Västsvenska forsar för miljöns skull

Örekilsälven och Bärbyälven har hamnat under två fotografers lupp. Både över och under ytan. Under ett års tid har de fotograferat Västsvenska vattendrag för att locka ut folk i naturen - och för miljön.

– Det handlar ju om vårt naturintresse. Vi har varit precis överallt, säger Fredrik Blomqwist.

– Det är lite för att lyfta naturturismen, för det är inte så många som vandrar längs forsarna längre. Och vi vill även slå ett slag för miljön, säger Thomas Örn Karlsson.

Just nu är de aktuella med fotoutställningen "Luft land vatten" på Botaniska i Göteborg, med vernissage i dag.

Fredrik Blomqwist är undervattensfotograf, men i det här projektet fångar han naturen både under och över vattenytan i samma bild.

– För att man ska få en vattenkänsla, för ibland ser man ju inte så mycket om det är grumligt. Då brukar jag belysa lite. Speciellt gillar jag att fota i ösregn så att man ser vattendropparna under ytan, säger Fredrik Blomqwist.

Thomas Örn Karlsson som bland annat har tagit bilder till böcker om Sagan om ringen, Stephen Kings romaner och andra skräck och fantasy böcker, håller sig över vattenytan.

– Jag har fångat blommorna och naturen på sidan av, med vattendraget i bakgrunden, säger Thomas Örn Karlsson.

Poetiska bilder som påminner om Thomas Örn Karlssons övriga produktion.

– Jag har använt mig av långa slutartider för att frysa vattnets rörelser. Och om det blåser i träden blir det oskärpa i lövverket och skärpa på stammarna. Lite suggestivt, säger Thomas Örn Karlsson.

Under ett års tid har de fotograferat tio västsvenska vattendrag. De vill visa på deras betydelse för den biologiska mångfalden.

– Vi tycker att man har glömt bort vattendragen i inlandet till fördel för haven. Många vattendrag lider idag av låga vattenstånd och parasiter, säger Thomas Örn Karlsson.

Deras resa går från Bärbyälven i norr, via Örekilsälven i Munkedal ända ner till Ätran i söder. Och västerut till Nossan, som ligger i Thomas Örn Karlssons nya hemtrakter.

– Jag är ju uppvuxen i Krokstrand och Bärbyälven kommer ju uppifrån Bullaren och går in i Norge och ner i Idefjorden där. Sedan flyttade jag till Herrljunga till inlandet, säger Thomas Örn Karlsson.

Han känner att det här projektet är ett sätt för honom att gå tillbaka och göra något vettigt med naturen.

– Jag är ju uppvuxen med skog och mark och det här blev en naturlig återgång. Jag använder ju naturen i mina andra jobb, men här blir det ett miljöjobb, säger Thomas Örn Karlsson.

Örekilsälven var ett självklart val att besöka.

– Det är ju en stor älv och har en viktig betydelse för dem som bor där. Där gör sportfiskarna ett viktigt miljöarbete, säger Thomas Örn Karlsson.

Nästa steg i projektet är en sammanställning av olika miljörapporter om inlandsvattendrag genom åren.

– Som vi vill att kommunerna och länsstyrelsen ska ta del av, säger Thomas Örn Karlsson.

De kommer även ut med en bok under året.

– Vi kommer även att besöka Fotoeventet i Ljungskile i maj. Och så hoppas vi att få ställa ut i Strömstad, säger Thomas Örn Karlsson.