Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

De gick vidare till final i Melodifestivalen

Det blev Mohombi och Wiktoria som tog de båda finalplatserna i Melodifestivalens första deltävling, som direktsändes från Scandinavium. Till Andra chansen gick Anna Bergendahl och Nano.

Melodifestivalens första deltävling är avklarad, och inför ett fullsatt Scandinavium och med miljonpublik i landets tv-soffor var det Wiktoria Johansson och Mohombi Nzasi Moupondo som lyckades bäst och tog sig hela vägen till den stora finalen i Friends arena den 9 mars.

Det rådde heller ingen tvekan om att det var två överlyckliga segrare som mötte pressen bara ett par minuter efter att musiken tystnat, kamerorna släckts, publiken börjat traska hemåt – och Wiktorias hår torkat.

– Det känns såå bra just nu! Jag stod här bakom scenen och grät efter att jag hade gått vidare. Det bara brast, säger en lika glädjestrålande som lättad Wiktoria som nu tagit sig direkt till Melodifestivalens final för tredje gången på tre försök.

– Ja, det är rätt otroligt egentligen. Och den här gången med en ballad.

Varför blev det en ballad den här gången?

– Vi skickade in flera låtar men detta var den som SVT valde, och faktiskt den som jag gillade bäst, säger Wiktoria som möter pressen insvept i en värmande badrock.

Ett par hundra liter vatten

För det visade sig alltså vara en bra och begåvad idé av Wiktoria att låta sig översköljas av ett par hundra liter vatten under sin känslosamma ballad "Not with me".

– Eller hur? Självklart blir det vattenfall i finalen också!

Får det följa med till Eurovision i Tel Aviv också?

– Om jag vinner så, ja, absolut!

Men först väntar Melodifestivalens final i Friends arena dit Wiktoria alltså får med sig Mohombi och hans P3-poppiga "Hello".

Bytte "Hello" till "Mello"

– Jag vet inte vad som hände där ... men jag tror att folk uppskattade det. Improvisation är en mina främsta styrkor som artist, säger Mohombi apropå att han till publikens förtjusning kuppade in ett "Mello" i slutet av texten istället för ännu ett "Hello".

Ett av 32-årige Mohombis uttalade mål med att ställa upp i Melodifestivalen var att bli ett mer känt namn här hemma. Det hoppas han ha lyckats med nu.

– Nu vågar jag tro att jag har chans att bli folkkär i Sverige, säger Mohombi som även litar på Nanos chanser att ta sig till finalen i Friends.

– Jag vet vad Nano kan och är säker på att han komma att göra det bra i Andra chansen.

Björkmans plan för att rädda festivalen

Melodifestivalen har de senaste åren fått svidande kritik för undermåliga manus, både vad gäller skämt och mellanakter. Dessutom har tittarsiffrorna börjat dala. För att rädda festivalen har Christer Björkman lockat tillbaka den hyllade regissören Edward af Sillén, som tidigare haft en central roll i festivalledningen, men sedan gått vidare till andra uppdrag.

– Det har saknats en passionerad eldsjäl som stått för kontinuitet när det gäller manus och innehåll, på samma sätt som jag jobbar med bidragen, säger Christer Björkman.

Edward af Sillén har nu rollen som manusförfattare och konsult, som guidar innehållsteam och programledare.

– Han gör att vi direkt hittar rätt tonalitet, att det både blir varmt och välkomnande och vasst och roligt. Du kan luta dig tillbaka i soffan och vara trygg i att det här blir härligt.

Planterade rykte om programledarna

Christer Björkman har också infört ett nytt moment, där hela teamet börjar varje planeringsår med att resa iväg tillsammans.

– Under tre dagar jobbar vi ihop oss och mejslar fram den dramaturgiska kurvan i programserien. Sedan håller vi oss till den. I år bestämde vi till exempel att programledarna ska vara som en brokig syskonskara.

Så ryktena om att det är bråk mellan programledarna i år har du planterat?

– Ja, absolut!

FAKTA: Resultatet i Göteborg

Till final: Wiktoria och Mohombi.

Till andra chansen: Nano och Anna Bergendahl.

Utslagna: Zeana feat. Anis Don Demina (plats 5), High15 (plats 6), Arja Saijonmaa (plats 7).

Nästa lördag är det dags för den andra deltävlingen, i Malmö. Då tävlar Andreas Johnson, Malou Prytz, Oscar Enestad, Jan Malmsjö, Vlad Reiser, Hanna Ferm & Liamoo, samt Margaret.