Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Lundvik debuterade i Melodifestivalen 2018 med låten
John Lundvik debuterade i Melodifestivalen 2018 med låten "My turn" och kom på en tredjeplats i finalen. I år räckte det hela vägen och han debuterar i Eurovision med två bidrag. Ett som artist, och ett som låtskrivare. Bild: Thomas Hanses

De hotar Sverige i kvällens semi

Det regnar män i Eurovisions andra semifinal! Johanna Hagström listar de fem bidragen som blir John Lundviks svåraste utmanare om finalbiljetterna.

Nederländerna: Duncan Laurence – ”Arcade”

Årets mest vinsttippade bidrag! ”Arcade” lanserades med en vacker video där en naken Duncan svävar omkring under vatten med sina rådjursögon, medan han kvider ”carry me home”. Vem kan stå emot sådant? Under repetitionerna har det dock visat sig att den där magin inte riktigt är lika ”Bambi möte Dumbo”-drabbande live. Ändå skönt med ett genuint avskalat bidrag, jämfört med exempelvis Rysslands, och Duncan är garanterat i final. (Bild: Thomas Hanses.)

Schweiz: Luca Hänni – ”She got me”

Det är verkligen jättejättesvårt att sjunga och dansa samtidigt. Och stackars Luca Hänni, som varit ganska högt skattad inför tävlingen, har fått påtagliga flåsproblem en bit in i den hejiga ”She got me” under repetitionerna i Tel Aviv. Det lät klart bättre i den lite "Despacito"-doftande videon till låten. Då var det ”Dirty dancing”, nu är det ett Friskispass med en övertänd ledare. Nåväl, en finalplats ska han bärga i alla fall. (Bild: Thomas Hanses.)

Ryssland: Sergej Lazarev – ”Scream”

En, två, tre, fyra … nej TIO Sergej hinner jag räkna till på scen. Hur många ser du? Säga vad man vill men ryssarna snålar sannerligen inte när de sätter ihop sina Eurovisionnummer. Det är speglar, regn, åska och effekter högt och lågt, som om man lagt ihop Melodifestivalens ALLA specialtrix i en jättemacka. Kostar nog ungefär så mycket också. Nåväl, tredje gången gillt för Sergej, som var snubblande nära vinst senast det begav sig i Sverige 2016. (Bild: Andres Putting.)

Azerbajdzjan: Chingiz – ”Truth”

Äntligen lite robotdans! Och då menar jag ingen ”elecric boogie” utan två riktiga industrirobotar, sådana som svetsar bilar i Torslanda, som flankerar Chingiz på scen. Dessutom står han framför en uppochnervänd triangel med neonljus. Coolt! Tyvärr har han även låtit robotarna skära till hans scenkläder. Det var ju mindre lyckat. Låten är en hårt spänd falsettblaffa i medeltempo som blir rätt enformig, trots ett och annat snyggt swooschljud. (Bild: Thomas Hanses.)

Malta: Michela – ”Chameleon”

Vem ska slå sig in i denna flod av solomän i semifinal 2? Jo, Michela Pace, årets ”X factor”-vinnare i Malta. Hon kanske inte lyckas låta EXAKT som Dua Lipa, men tillräckligt mycket för att det ska gå igenom Eurovisionbruset. Det är redigt tjatigt och riktigt gungigt på scen, med Michela och fyra dansare i vitt framför de enorma led-skärmarna som hamrar in ”Chameleon” i blockbokstäver. Effektivt och samtida. (Bild: Andres Putting.)