Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

"Det finns ett förbättringsbehov"

Efter sju år som chef för framgångsrika Tekniska museet har Ann Follin handplockats till problemkantade Statens museer för världskultur.Jag kommer med uppdraget att ta tag i sådant som inte fungerar, säger hon.

De senaste årens rapportering om Statens museer för världskultur har handlat om personalavhopp, nedskärningar och toppstyrning. I myndigheten ingår fyra museer - Etnografiska, Östasiatiska och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg - och kritiken mot den förra överintendenten Sanne Houby Nielsen var stark såväl internt som externt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När Ann Follin nu lämnar Tekniska museet är det med goda publiksiffror och framgångsrika samarbeten med externa partners på meritlistan.

Vad förväntas du åstadkomma på världskulturmuseerna?

- Just publiken tycker jag själv är en av de mest prioriterade frågorna, att bli en angelägenhet för fler. Jag kan ana att det också finns förhoppningar på externa samarbeten, men jag förstår också att det kräver helt andra samarbetspartners.

Missnöjet bland personalen har varit stort, kan museerna vänta sig förändringar?

- Jag är väl medveten om att det finns ett förbättringsbehov och att vi behöver utveckla bland annat organisation och ledning. - Min drivkraft är att leda förändringsarbete och få med mig medarbetarna på den resan. Vi ska ta reda på vad vi ska göra för att bli angelägna för fler.

Världskulturmuseerna har sitt säte i Göteborg, och din företrädare fick kritik för att inte vara närvarande. Var kommer du att ha ditt kontor?

- En verksamhet som är uppdelad på två geografiska platser och på fyra museer är en utmaning. Ett liv på resande fot är nog ett troligt framtida scenario. Min familj finns i Stockholm men jag kommer att ha en övernattningslägenhet i Göteborg.

Vilken är din favoritutställning på dina blivande museer?

- Den helt färska "Sidenvägen" i Bergrummet i Stockholm. Det är skickligt att lyckas sätta in de här föremålen i en berättelse.