Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skådespelare. Emil Algpeus började som statist när han var 10 år. Nu är han 15 och har varit med i flera filmer. Bland andra Trädgårdsgatan som har premiär i vår.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Emil siktar mot filmdrömmen

Snart är det dags för premiären av Trädgårdsgatan, där han spelar en av huvudrollerna. Filmen har vunnit pris för bästa film och Emil Algpeus har fått mersmak.

– Jag vill filma utomlands och drömmen är att jobba i USA. Men det är ett ganska stort hopp från det jag gör nu. Man måste jobba mer i Sverige för att få en grund först, säger Emil Algpeus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Så har det inte alltid varit. När han var yngre ville han bli djurskötare på en djurpark. Men när han var 10 år började han söka statistroller och fick vara med i filmerna Viktoria som spelades in i Dalsland och Mig äger ingen som bygger på en roman av Åsa Lindeborg.

– Det var kul att se hur allt fungerar. Mer en rolig grej. Men när jag fick rollen i Trädgårdsgatan visste jag att jag ville jobba med film, säger Emil Algpeus.

Filmen handlar Elin och Eric som växte upp med varsin missbrukande förälder. Elin spelas av Nike Ringqvist och Eric av Emil Algpeus.

– Vi var inte riktiga syskon, men min pappa i filmen var ihop med Elins mamma. Vi blev nära vänner i filmen. Inte som syskon men med ett kompisband, säger Emil Algpeus.

En favoritscen är när Eric sprang ifrån sin pappa Peter för att han inte ville flytta med honom till Norge. Eric ville hem till Elin och hennes mamma Linda.

– Så jag sprang genom en åker och skulle skynda mig över en å. Det var kallt och vi kunde inte göra så många omtagningar, för det fanns inte så många ombyten med kläder. Och i filmen höll jag på att drunkna också, säger Emil Algpeus.

Gillar du filmen?

– Ja, den är väldigt bra. Ett mörkt och vackert drama, En konstnärlig film. Olof Spaak gjorde ett väldigt bra jobb med att regissera, säger Emil Algpeus.

Hur tänker du när du går in i en roll?

– Jag tänker att om jag går tillbaka till noll från när den personen är liten och reflekterar över hur den personen skulle vara i dag. Försöker förstå den personen och egenskaper som den personen skulle ha haft. Så formar jag mig själv som den personen, säger Emil Algpeus.

Till våren ska han vara med i regissören Anneli Olssons nästa film, dramadokumentären Tänk om. Regissören som gjorde Welcome to Järbo state. Han vet inte så mycket om den, för hon har inte skrivit färdigt den än.

– Då ska jag spela en pojke som inte har det så lätt, som är deprimerad. Det ska bli intressant. Jag vet inte så mycket om filmen och rollen än, men jag tackade ja direkt, säger Emil Algpeus.

Till sommaren går han ut nionde klass på Västerskolan i Uddevalla. Till hösten väntar gymnasiet.

– Det kommer att bli enklare att filma då, för då har jag ingen skolplikt längre. Så då kan jag ta jobb längre bort, säger Emil Algpeus.