Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

En chans för debutanter

På lördagen hölls premiären av Sommarbokmässan i Lysekil. På plats fanns ett tjugotal författare i olika genrer bland andra Viveca Lärn.

bok

Det är nästan två timmar till invigningen men författarna är redan på plats. En av dem är Lysekilsbon Lennart Brohed, som gjort tretton böcker i samma deckarserie.

– Det är viktigt att få ett ansikte på dem bakom böckerna. Det blir ett ömsesidigt utbyte. Läsarna kan ha idéer på kommande böcker, säger han.

På andra sidan lokalen sitter debutanten Malin Happymore. Hon kommer från Saltkällan men bor numera i Halland. Hon har gett ut en barnbok om en flicka och en robotgräsklippare. Idéerna kommer från hennes dotter som älskar deras robotgräsklippare.

– Det blir som små husdjur, säger hon och skrattar.

Hon ser framemot att prata med folk om sin bok, knyta kontakter och kanske få tips av andra.

– Det är jättekul att de har gjort det här. Vi skulle till sommarstugan i närheten när mamma såg eventet. Jag hann anmäla mig i sista stund, säger hon.

Bland besökarna finns Vivi Alexandersson.

– Min brorson är en av dem som ställer ut och jag ska träffa honom. Tycker det är trevligt och bra när författare kommer och pratar om sina böcker, säger hon.

Författaren Vivica Lärn som är här både som utställare och invigare gillar stämningen.
– Atmosfären här är lik den på Bokmässan i Göteborg de första åren.

Hon är en van besökare vid Bokmässan i Göteborg och tycker initiativet till en lokal bokmässa är bra.

– Det är kanon! Jag har varit med på alla bokmässor i Göteborg men tycker att de första gångerna var roligast, säger hon.

Hennes böcker om Saltön är skrivna i Lysekil och platsen är speciell för henne. Hon tror att mässan kan växa och gillar blandningen av författare.

– Tycker det är sympatiskt att bjuda in debutanter och andra som tänkt skriva. 

Arrangören Hasse Ekbrand, Bokhandel Ugglan, som har varit drivande och fått stöd av medarrangörerna Lysekils kommun, Lysekils Stadsbibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan, FAIRTRADE Sverige och ABF, berättar mer om initiativet.

– Vi har en ny premiär och ett nytänk i sommar. Då vi arrangörer tänker på ett sätt som ungefär: varför inte pröva detta? 
Han framhäver att blandningen av böcker är viktig. Men också att debutanter får chansen att ställa ut tillsammans med mer erfarna.

– Vi har släppt fram författare som haft massa alster hemma länge. Nu är de med här tillsammans med tidigare utgivna författare. Det ges luft åt alla.