Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hedvig-Christina Helle Carlsson, bibliotekarie på Henåns bibliotek. Bild: Maria Lundberg
Hedvig-Christina Helle Carlsson, bibliotekarie på Henåns bibliotek. Bild: Maria Lundberg

Författare prisar Orust bibliotek

De tre biblioteken på Orust, Tjörn och Öckerö får priset "Författarnas bästa bibliotek 2018", för att de genom samarbete har lyckats locka till sig flera bra namn till sina författarkvällar.

– Jag blev överraskad men väldigt glad, säger Hedvig-Christina Helle Carlsson, bibliotekarie på Henåns bibliotek och fortsätter:

– Vi har samarbetat några år nu, för vi tänkte att det skulle vara lättare att boka stora författarnamn om de kan göra en miniturné, säger hon.

Juryns motivering

Det är Kultur i Väst och Författarcentrum Väst som delar ut priset, och juryn prisar just deras smarta sätt att samarbeta kring bokningar av lite mer kända författare. "Som annars kan vara svåra att locka till ett mindre bibliotek. Vi är imponerade och hoppas även att andra bibliotek låter sig inspireras av detta lyckade exempel", skriver de i sin motivering.

– Vi har haft Carin Hjulström och Johannes Anyuru, och till våren kommer Björn Ranelid, säger Hedvig-Christina Helle Carlsson.

Vad ger författarbesöken?

– Vi har väldigt många arrangemang här på Kajutan, men vi är ju ett bibliotek och ska verka läsfrämjande, så för mig är det självklart att vi ska ha författarbesök. Man får en djupare insikt i böckerna, för författarna berättar om själva skrivprocessen och hur de fick idén till böckerna. Det kan väcka nyfikenhet att läsa fler böcker och är dessutom skrivfrämjande, för många är ju intresserade av att skriva också, säger hon.

Hur var det när Carin Hjulström var här?

– Det var väldigt trevligt. Hon är ju duktig på att berätta och bjöd verkligen på sig själv. Hon berättade om boken "Finns inte på kartan" som var den första som slog. Sedan har hon ju fortsatt med böcker om karaktären Frida Fors, säger Hedvig-Christina Helle Carlsson.

Björn Ranelid kommer till Henåns bibliotek den 18 mars.

– Här på biblioteket finns väldigt många böcker av honom att välja på. Han har ju skrivit en hel del, säger hon.