Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Författarna håller på Aleksijevitj

Svetlana Aleksijevitj är många författares och förläggares favorit inför årets tillkännagivande av Nobelpriset i litteratur. På torsdag klockan 13 får vi veta vem som fått akademiledamöterna att "hisna och jubla".

Individen och livsverket är allt. För Akademien saknar sådant som kön, politik och geografi betydelse, bedyrar Nobelkommitténs ordförande Per Wästberg i en artikel i Svenska Dagbladet. I stället spanar ledamöterna efter författarskap som kan få läsaren att hisna och jubla, som "har kraft att rycka människor ur kaféstolens halvdvala",

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Efter förlaget Ersatz ambitiösa utgivning av den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj är hon många svenskars favorit. Även förläggaren Svante Weyler, som driver Weyler förlag, tror på henne.

- Allt talar för henne, säger han. - Jag kan tycka att de senaste årens priser har varit en smula säkra. Akademien har velat go safe, möjligtvis prickar man av sin lista på Nobelpristagare som ingen kan ha någon invändning mot. De är bra, men är de bäst i världen? De väcker föga uppseende. Men Svetlana Aleksijevitj är en märkvärdig person.