Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I höstas meddelade Örebro länsteater att tre personer sägs upp. En privatperson donerade en halv miljon kronor för att hjälpa teatern, rapporterade Nerikes Allehanda. Arkivbild.

Försämrad ekonomi för den regionala kulturen

De regionala kulturinstitutionernas ekonomi har urholkats. Inte heller deltar fler i kulturlivet. Det visar en rapport som Kulturanalys nu lämnar vidare till regeringen.

I vilken mån har kulturpolitiken lett till att de nationella kulturpolitiska målen uppfylls? Det är grundfrågan i den årliga lägesbedömning som Myndigheten för kulturanalys nu har sammanställt.

På flera områden får kulturpolitiken bakläxa, inte minst gällande målet att deltagandet i kulturlivet ska breddas. Skillnaderna mellan olika landsändar och olika befolkningsgrupper består, konstaterar Kulturanalys. De föreslår bland annat att kulturpolitiken i större utsträckning ska samarbeta med andra politikområden, däribland utbildning, för att på sikt åstadkomma förändring.

I december rapporterade Nerikes Allehanda att Örebro länsteater tvingas säga upp tre av åtta personer i den fasta ensemblen på grund av underskott. Att ekonomin har urholkats för de regionala kulturinstitutionerna konstaterar nu även Kulturanalys. Prognoserna inför kommande år pekar på lägre inkomster för kommuner och regioner och det ekonomiska utrymmet för kulturens behov ser inte ut att öka.

Den så kallade kultursamverkansmodellen, som var tänkt att ge regionerna större möjlighet att bestämma över de statliga kulturanslagen, har heller inte lett till någon högre grad av nytänkande. Mer generella anslag är ett av de förslag som Kulturanalys lämnar vidare till regeringen.