Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Förvandling uppåt väggarna

Franz Kafka som dansteater – i finsk tolkning. Kan det vara något? I varje fall i några recensioner hyllas uppsättningen, som Riksteatern spelar på Regionteater Väst den 22 februari.

Det är Svenska Teatern i Helsingfors som tagit sig an Förvandlingen av Franz Kafka och överfört berättelsen till dansteater med koreografi av Carl Knif, som fått mycket fin kritik för sitt arbete. Även scenografin har lyfts fram av kritikerna.

Handlingen i pjäsen kretsar kring en familj där familjens handelsresande son, och enda inkomsttagare, förvandlas till en stor insekt. Medan sonen bokstavligen klättrar på väggarna gör också övriga familjen det, av oro för vad som kommer att hända med familjen efter denna förändring.

Med denna "surrealistiska mardröm" ställer Kafka den tidlösa frågan om hur mycket de nära kan förändras utan att vi slutar att känna igen dem och älska dem.

Förvandlingen, eller Muodonmuutos som den heter på finska, spelas på båda språken.

– I och med att vi är en allmän teaterförening ska vi visa kultur för alla, sade Ulla Dahlberg, ordförande i Riksteaterföreningen tidigare till Bohusläningen.

Att Riksteaterföreningen tagit in denna fysiska komedi som dansföreställningen Förvandlingen är i sitt vårprogram har sin naturliga förklaring.

– Vi har många finländare här sedan varvstiden. Så det finns många här som gärna går på finsk teater. Och vår vice ordförande pratar finska också, förklarade Ulla Dahlberg tidigare.