Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fredsdagen 1945 på Kungsgatan i Stockholm. Jublande folkmassor på gatan. Sett ovanifrån. Spårvagn försöker forcera folkmassan. Bild: TT

Fakta och fiktion blandas i krigsäventyr

Unge Rikard och hans vänner lockas av spänningen och att få se världen när de åker till Spanien under inbördeskriget på 30-talet. Där möter de nya vänner, men får också känna på dragningskraften till kvinnor - något som lockar fram heta känslor.

Böcker

Jan Warnqvist

Det delade Sverige

Utgiven 2019 på Bernhards förlag

Jan Warnqvist är född i Karlstad och har tidigare mest skrivit vetenskapliga artiklar och rapporter. Den första boken var en historisk faktabok. Den här gången har han för första gången skrivit en roman. Men det är ingen klassisk roman, utan en blandning av fakta och fiktion. Varje del inleds med fakta om året det kommande kapitlet ska handla om. Vad som hände då, både nationellt och internationellt. Sedan följs det av en mer mänsklig skildring av unga människor och hur de påverkas av krig. Även Bohuslän och Lysekil finns med på ett hörn.

Rikard och hans kamrater Gösta, Sigurd och Nils reser till Spanien för att kämpa mot fascismen i inbördeskriget. De unga männen lockas av att hjälpa spanjorerna att få ett slut på kriget, men ser det också som en möjlighet att få resa längre än till Norge. Ganska snabbt går det dock upp för killarna att syftet med resan kanske inte är så enkelt som de tror utan har politiska förtecken. Det väljer ändå att resa och det blir onekligen ett äventyr - ibland riktigt farligt.

Under resan möter de sjuksköterskan Ingrid som också ska till Spanien. Hon ska arbeta på ett fältsjukhus och deras vägar korsas vid flera tillfällen. Inte minst får hon pojkarnas hjärtan att svalla och de upptäcker känslor de inte riktigt haft tidigare. Hon får också hjälpa till när en av dem blir skadad. Väl hemma i Sverige igen blir de inkallade när andra världskriget bryter ut. De blir indragna i olika dramatiska händelser när såväl tyska som brittiska och ryska intressen agerar i Sverige. Ingrid hamnar på Lysekils sjukhus där hon också blir indragen i skeenden som har med kriget att göra.

Warnqvist skriver informativt, men faktan tar överhanden och handlingen tappas bort när herrarnas kärleksliv beskrivs lite för intensivt.